[FOTO] U Muzeju Grada Rijeke sutra se otvara izložba "Rađanje moderne Rijeke, 1868. – 1918."

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 11.07.2022

Muzej_Grada_Rijeke_izlozba_Radanje_moderne_Rijeke__3_

Izložbom se predstavlja preko 200 umjetnina na dvije etaže zgrade “Kockica”.

Rijeka - Kako je Rijeka u jednom trenutku postala deseta najprometnija luka u Europi? Kako je nastala moderna Rijeka? Na ta pitanja možete dobiti odgovor u Muzeju grada Rijeke, zahvaljujući izložbi „Rađanje moderne Rijeke, 1868. – 1918.”

Da bi se dobilo što bolji uvid u to važno razdoblje gradske biografije, izložba objedinjuje povijesne predmete sačuvane na riječkom području i one koji su dopremljeni iz Budimpešte. Oni prikazuju modernizaciju Rijeke i riječke luke, također razvoj trgovine, gospodarstva i turizma u drugoj polovici 19. i na početku 20. stoljeća. Na djelu je bio sinergijski poticaj istovremenom razvoju Hrvatske i Mađarske na gospodarskom i na kulturnom planu. Izložba pruža uvid u brojne aspekte toga razvoja, od unosne izgradnje gradske luke i posebnosti hrvatsko-mađarskog pomorstva do carske i kraljevske ratne mornarice. Ne zaboravljaju se ni teme poput međunarodne i lokalne trgovine, turizma, zdravstva te iseljavanja kroz Rijeku.

Muzej_Grada_Rijeke_izlozba_Radanje_moderne_Rijeke__1_

Izložbom se predstavlja preko 200 umjetnina na dvije etaže zgrade “Kockica”. Izložba se organizira suradnjom Mađarskog muzeja trgovine i turizma, Mađarskog muzeja znanosti, tehnologije i prometa, Muzeja grada Rijeke te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Njeni su kustosi Ádám Balogh, Ervin Dubrović, Márton Pelles i Gábor Zsigmond.

Izložba koja se otvara sutra može se pogledati do 13. rujna.

pocket icon

Muzej Grada Rijeke predstavio izložbu "Rađanje moderne Rijeke, 1868. – 1918."

Više sa portala torpedo.media ...