[FOTO] U Palači šećera otvorena izložba „Brick by Brick“

Autor: Marina Pauletić 14.07.2023

Brick_by_brick_izlozba_Marija_Lazanja_Dusevic__6_

Obnova Palače šećera trajala je dvije i pol godine.

Rijeka – Jučer je u Svečanoj dvorani Palače šećera otvorena izložba muzejske kustosice i dokumentaristice Marija Lazanje Dušević naziva „Brick by Brick“. Radi se o izložbi fotografija kojima su obuhvaćeni zahvati učinjeni u sklopu zahtjevne obnove Palače šećera koja je trajala od ožujka 2018. do kolovoza 2020. godine.

Brick_by_brick_izlozba_Marija_Lazanja_Dusevic__19_

Palača je otvorena u sklopu projekta Rijeka – EPK 2020. i u tom trenutku postala sjedište Muzeja grada Rijeke. Tijekom dvije i pol godine građevinskih radova snimljeno je nekoliko stotina fotografija, a za izložbu je odabrano njih 75. Zahvaljujući zabilježenim prizorima, posjetitelji mogu usporedbom jučerašnjeg i današnjeg stanja vidjeti koliko je napravljeno u obnovi povijesnoga zdanja. Fotografije nemaju isključivo dokumentarni, nego dijelom i umjetnički, edukativan i promidžbeni karakter. U postav izložbe uključeno je nekoliko videofilmova koji svjedoče živom slikom o tranziciji derutne administrativne zgrade nekadašnje tvornice Rikard Benčić u današnju muzejsku Palaču šećera.

Brick_by_brick_izlozba_Marija_Lazanja_Dusevic__8_

- Ljudi smo, znamo kakvi smo. Brzo zaboravljamo ono jučer loše, a ono dobro - još brže. Na svu sreću, u Muzeju imamo dokumentaristicu Mariju Lazanju Dušević, čiji je fotoaparat pametniji od nas. On, jednostavno, bilježi baš onako kako je bilo i ne dopušta nikakva petljanja sa zaboravom. A skoro trogodišnje građevinske radove na obnovi Palače, to doista ne bismo smjeli zaboraviti. Na otvorenju izložbe Brick by brick mogli smo se uvjeriti kakav je to silan kontrast: Palača jučer i Palača danas. Temperature nam na događaju nisu bile prijatelj, ali nije nam žao što smo došli. Dapače. A još kad su se dvoranom kao malo iznenađenje razletjeli Gershwinovi tonovi... Zaslužnici? Sanel Kabiljagić, prof. trube u Glazbenoj školi I. M. Ronjgova i Anette Poljak kao klavirska pratnja. Sve hvale govornicima koji su stajali uz autoricu izložbe - i zamjeniku gradonačelika Palčevskom, i v.d-u ravnatelja Muzeja Iviću, i predsjedniku Fotokluba Rijeka Božiću, ali - glazba je glazba. Primorci bi rekli: kamen po kamen gromača, cigla po cigla palača. Nota po nota? Dovršite sami... Ovaj put nije fotkala Marija. Bila je ispred objektiva. Znate već kakvi smo, da se ne zaboravi, poručili su iz Muzeja nakon otvorenja izložbe.

Izložbu je moguće pogledati do 3. rujna ove godine.

pocket icon

Brick by brick - Otvorena izložba fotografija Marije Lazanje Dušević

Više sa portala torpedo.media ...