[FOTO] Završio još jedan Plesni zbirkus: Festival posjetilo preko 300 posjetitelja

Autor: Nikola Cvjetović 23.05.2022

plesni_zbrkus_2022__14_

Plesni zbirkus organiziraju djeca uz podršku udruga Prostor plus i Vijeće mladih Benčić, a ove je godine ostvarena suradnja s Muzejom za modernu i suvremenu umjetnost Rijeka

Rijeka - Predstavom „Ritam Tam“ Studija za suvremeni ples iz Zagreba, jučer je u Filodrammatici zatvoren četvrti Plesni zbirkus, festival izvedbenih umjetnosti na kojem sadržaj biraju djeca. U tri festivalska dana, na četiri radionice i šest predstava okupilo se preko 300 posjetiteljica i posjetitelja svih dobi.

plesni_zbrkus_2022__10_

Od ideje za festival do uspješnog četvrtog izdanja

Zbirkus je festival koji je nastao na radionicama, nazvanim festivalske smišljaonice, koje su za djecu provodile udruge Prostor plus i Vijeće mladih Benčić u želji da djeca dobiju uvid kako izgleda nastanak festivala. U četiri godine, koliko je prošlo od prve festivalske smišljaonice, djeca i mladi ravnopravno sudjeluju u svim koracima nastanka i provedbe festivala - odabiru predstave pristigle na javni natječaj, predlažu radionice, na radionicama izrađuju festivalske rekvizite, osmišljavaju i provode promotivne aktivnosti te, na kraju krajeva, dolaze na festival i uživaju u plodovima svoga rada.

Posebnu ulogu ove godine su imale festivalske ambasadorice. Pet srednjoškolki koje su kao volonterke sudjelovale u organizaciji festivala - od pripreme lokacija, sudjelovanja u promotivnim aktivnostima do asistiranja na radionicama i informiranja posjetitelja na festivalskom štandu.

plesni_zbrkus_2022__15_

Subotnji program pun pogodak

Ove godine festival je ponudio predstave suvremenog plesa, cirkusku predstavu i performans, te edukativnu lutkarsku predstavu. U petak ga je u Filodrammatici otvorila plesna predstava snažnog vizualnog i zvučnog doživljaja „Beskrilci u oblacima“ Istarskog narodnog kazališta.

Subota je ispred Dječje kuće bila pun pogodak. Od ranog jutra kada su okupljene zabavljali Klaun Ludek i Mesje Žulee (predstava „Između krajnosti“), do popodnevnih sati i raspjevane matematičke predstave „Nula“ (Marija Maksimović), site-specific plesne predstave iz ptičje perspektive „Studija ptičje perspektive (Plesni ansambl škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica) do cirkuskog performansa „The Dangerous Show“ Emilia The Balancera. Djeca su se za trajanja festivala mogla uključiti u ritmičko-plesnu radionicu te isprobati svoje vještine balansiranja i žongliranja, a gotovo je svaki posjetitelj kući otišao s festivalskim bedžem koji si je sam mogao napraviti na drop in radionici. U nedjelju popodne, u Filodrammatici su gostovali izvođači Studija za suvremeni ples s predstavom i istoimenom radionicom Ritam Tam.

plesni_zbrkus_2022__24_

Podsjetimo, Plesni zbirkus organiziraju djeca uz podršku udruga Prostor plus i Vijeće mladih Benčić, a ove je godine ostvarena suradnja s Muzejom za modernu i suvremenu umjetnost Rijeka. Festival financijski podupiru Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Primorsko-goranska županija.

pocket icon

Završio još jedan Plesni zbirkus

Više sa portala torpedo.media ...