[FOTO/VIDEO] Dani Brajde: 'Bosanski psiho' prodrmao Galeriju OK, bogat program nastavlja se večeras na tržnici

Autor: Nikola Cvjetović 30.09.2023

damir_avdic_bosanski_psiho_brajda_galerija_ok__9_

- Živim u svijetu u kojem je religija Bog, vjera oružje za masovno uništenje, sirotinja vojska, licemjerje novo poštenje. Živim u svijetu u kojem je Bog talac, okovan u simbole netrpeljivosti i prijetnje, straha i paranoje… Živim Human Reich!, u jednom od svojih hitova pjeva Damir Avdić.

Rijeka - Jučer ja započelo trodnevno obilježavanja Dana Brajde, susjedstva koje se postepeno budi s novim sadržajima koji su posljednjih nekoliko godina ispunili ovaj kvart. Jedan od noviteta u kvartu je i Galerija OK koja se također priključila obilježavanju Dana. Za ovu prigodu svojoj vjernoj publici priredili su koncert Damira Avdića, jednog od najzanimljivijih kantautora naših prostora poznatijeg pod nadimkom „Bosanski psiho“. Avdić je jedna od vodećih persona regionalnog undergrounda, koji bez ikakvih kočnica, precizno i vrlo ironično secira društvene pojave na Balkanu. Kao kritičar kapitalizma, imperijalizma, salonske ljevice, ne libi se govoriti protiv religije i protiv jugonostalgije, mnogi u njegovim pjesmama traže istinu iako će on s gnušanjem odbiti svaku tezu u kojoj ga se predstavlja guruom bilo kakve vrste.

damir_avdic_bosanski_psiho_brajda_galerija_ok__1_

- Živim u svijetu u kojem je religija Bog, vjera oružje za masovno uništenje, sirotinja vojska, licemjerje novo poštenje. Živim u svijetu u kojem je Bog talac, okovan u simbole netrpeljivosti i prijetnje, straha i paranoje… Živim Human Reich!, u jednom od svojih hitova pjeva Damir Avdić, što možda baš zorno ukazuje o kakvom je kantautoru riječ. Osim što je do sada u karijeri objavio devet albuma, posljednji u nizu, Mainstream Horror izašao je 2022. godine, Damir Avdić poznat je i kao odličan književnik, koji je do sada izdao hvaljene romane na „Na krvi Ćuprija“, „Enter Džehennem“, „Tiket za revoluciju“ i „Ne želim da pobijedim.“, kao i zbirku tekstova pjesama objavljenim na prvim trima albumima - „Kuda sestro“.

Za kraj dodajmo ovogodišnji Dani MO Brajda-Dolac u prvom planu žele proslaviti srce svojeg kvarta. Tako će danas, 30. rujna, od 17 do 22 sata, kroz niz besplatnih aktivnosti program istražiti neke od novih mogućnosti za korištenje Tržnice Brajda, kao i svih magičnih posebnosti koje ista skriva. Od 17 do 20 sati voće i povrće, a često i prazninu štandova Brajde zamijenit će razne štandovske aktivnosti poput izložbi, fine hrane, novinarske redakcije, društvene igre, knjižnice na otvorenom, umjetničkih radova iz kolekcije MMSU-a te radionica za sve uzraste. Paralelno će se odvijati i zajedničko kuhanje, jer jedan od štandova postaje jednodnevni restoran na otvorenom.

VIDEO

U 17 sati sa zapadnog ulaza u tržnicu krenut će vođena urbanistička šetnja kvartom u vodstvu Sekcije i Društva arhitekata Rijeka, a razgovoru u hodu pridružit će se i predstavnici Mjesnog odbora Brajda-Dolac. S početkom u 18 sati na tržnici će se uprizoriti lutkarska predstava „Tončić Petešić“, koja će se odigrati na čakavskom i u organizaciji Gradskog kazališta lutaka. Zalazak sunca u 19 sati posjetitelji će dočekati uz predavanje o povijesti riječkih tržnica koje priprema Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Za kraj dana, od 20 sati na placi će se upogoniti kino na otvorenom u suradnji s Art-kinom Croatia. Kratkometražni dokumentarni film „Izvorni sjaj“ Biance Dagostin i Tonija Juričića prati kiparice i restauratorice koje vraćaju dostojanstvo riječkim arhitektonskim draguljima.

Kao dio programa, u 11 sati ujutro Gradsko kazalište lutaka poziva i na besplatnu predstavu „Trnoružica - elektro bajka“, koja će se premijerno izvesti na talijanskom jeziku u prostoru kazališta. Imena i broj gledatelja potrebno je najaviti e-mailom na: blagajna.gklri@gmail.com. U jutarnjem terminu roditelji i djeca pozvani su pridružiti se i radionicama u parku Eugena Čulinovića. U parku će se od 11 do 12 sati održati dramska radionica za djecu do deset godina, uz iskusne voditelje i glumce Jelenu Lopatić i Damira Orlića, a istovremeno će se pod krošnjama odvijati i radionica izrade bedževa za sve uzraste.

damir_avdic_bosanski_psiho_brajda_galerija_ok__2_

Nedjeljni program, 1. listopada, započinje u 11 sati u parku Eugena Čulinovića - domu Boćarskog kluba Brajda. Svečanost kreće osnivanjem Ženskog boćarskog kluba Brajda, u kojeg su se sve susjede pozvane učlaniti. Nedugo zatim odvit će se i boćarska utakmica, a od 14 sati u parku će svoju narodnu kuhinju otvoriti Igor Anjoli. Posjetitelje očekuju i druga iznenađenja. Međutim, ni dolazak na Brajdu ne mora nužno biti običan, pa su posjetitelji pozvani na vođenu povijesnu šetnju sa Sašom Dmitrovićem, koja će kao dio nedjeljnog programa krenuti u 11 sati ujutro uz okupljanje ispred Licea - Srednje talijanske škole u Barčićevoj 6. Zanimljiva šetnja završit će upravo na boćalištu.

pocket icon

Dani Brajde: Damir Avdić prodrmao Galeriju OK, bogat program nastavlja se večeras na tržnici

Više sa portala torpedo.media ...