[FOTO/VIDEO] JA SJEĆAM SE: U Palachu održan koncert Tusti u spomen

Autor: Nikola Cvjetović 22.10.2022

U Palachu održan koncert Tusti u spomen Finta de mona

Nekoliko fotografija i kratki video isječak atmosfere pogledajte u nastavku teksta...

Rijeka - Deset godina od smrti Brnka Črnca Tuste jednog od najkarizmatičnijih rock/punk pjevača obilježeno je sinoć u Palachu. Tribute koncert pod nazivom 'Ja sjećam se' naslovljen prema jednoj od najpopularnijih pjesama pulskih legendi KUD Idijota okupio je tri banda koji su zasvirali pokojnom frontmanu Idijota u čast.

tribute_to_tusta_palach_finta_de_mona_stare_pizde_bkd__3_ Stare pizde

Na bini kultnog kluba nastupile su domaće snage iz opatijskog 'ča cover' banda Finta del mona, zatim varaždinski BKD te Stare pizde (KUD Idijoti tribute band) koji su riječkoj publici odsvirali kultne pjesme pulskih Idijota. Branko Črnac Tusta ne samo da je bio frontmen jednog od najutjecajnijih punk bendova ovih prostora, nego je još za života bio ikona te zajedno sa Idijotima simbol otpora sistemu. Njegovi nastupi ostali su nezaboravni. Svatko tko je došao na koncerte KUD Idijota mogao je osjetiti energiju koju je Tusta odašiljao. Uvijek je bio skroman tip, s osjećajem za siromašne i obespravljene. Zato ih je publika i toliko voljela te se i danas štuje njihova ostavština u Puli i na područjima bivše države.

tribute_to_tusta_palach_finta_de_mona_stare_pizde_bkd__2_ BKD

Tusta se KUD Idijotima pridružio 1985. godine, četiri godine nakon njihovog osnivanja, i zbog svoje karizme, scenskog nastupa i iskrenih antifašističkih uvjerenja ubrzo je postao jedan od najprepoznatljivijih i najznačajnijih pjevača jugoslavenskog punka. Posljednji je put nastupio na sceni 26. veljače 2011. godine, u Zelenom gaju u Sloveniji. Rak je bio jači od Tuste, preminuo je od posljedica karcinoma pluća i grla 14. listopada 2012. godine, nekoliko dana prije svog 58. rođendana. Danas u Puli postoje stube koje nose Tustino ime na Monte Zaru, odmah do kluba Uljanik u kojem su Idijoti mnogo puta nastupili, a njegov veliki portret krasi jedan od zidova u dvorištu u Rojcu.

VIDEO

pocket icon

Održan koncert 'Ja sjećam se' Tribute to Tusta

Više sa portala torpedo.media ...