[FOTO/VIDEO] Jazz Time Rijeka: Zanimljivim i stilski različitim nastupima započelo 31. izdanje

Autor: Nikola Cvjetović 27.05.2022

31_jazz_time_rijeka_koncerti_trsatska_gradina__1_

Nekoliko video isječaka s festivala pogledajte u nastavku teksta...

31_jazz_time_rijeka_koncerti_trsatska_gradina__4_

Rijeka - Jazz je ponovo su fokusu ljubitelja glazbe, a razlog tome je 31. izdanje manifestacije Jazz Time Rijeka koja ove godine stoluje u trsatskom kaštelu. Ljubitelji jazza imaju prilike uživati u stilski vrlo različitim izvođačima koje predvode lokalne snage, a zaključit će legendarni Richard Bona. Jučer je održano svečano otvorenje festivala uz nastup Spart Jazz Dua, koji čine Spartaco Črnjarić i Majda Marenčić, a ovom prilikom izvodili su Črnjarićeve originalne kompozicije kao i jazz standarde.

VIDEO

Večernji program donio je nastup vrsnog gitarističkog 9OF3 tria u sastavu Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miroslav Lesić. Kroz ovu glazbenu večer ispreplitale su se virtuozne gitarističke izvedbe i dugotrajni aplauzi, a fuzija na pozornici pretočila se u interakciju s publikom, zbog čega se nije moglo razaznati tko više uživa – izvođači ili publika.

Današnji dan otvorio je jutarnji koncert projekta JazzPulĆiković koji je nastao 2021. godine, a čine ga redom afirmirani jazz glazbenici svih generacija s područja Istre i Primorja - Spartaco Črnjarić (el. gitara), Aldo Foško (klavir, el. klavir), Damjan Grbac (kontrabas) te dva bubnjara, Tonči Grabušić i Andy Cech. Sastav njeguje moderni autorski jazz izričaj kojeg potpisuju Črnjarić i Foško, kompozicije čuvenog Pata Methenyja te probrane jazz standarde. Večerašnji program na Trsatskoj gradni od 21 sat nastavlja Ivan Kapec 5tet.

31_jazz_time_rijeka_koncerti_trsatska_gradina__5_

Program zadnjeg dana festivala, u subotu 28.svibnja, započet će nastupom Zvonimir Radišić Tria u sastavu Henry Radanović - kontrabas, Tonči Grabušić - bubnjevi i Zvonimir Radišić - gitara. Njihov koncert možemo nazvati “susretom generacija” riječke jazz scene. Trio njeguje tradicionalni jazz izričaj, a na repertoaru će se naći autorske kompozicije, standardi nekih od najvažnijih skladatelja jazz povijesti te poneka kompozicija autora koji su trenutno aktivni na svjetskoj jazz sceni. Program ovogodišnjeg izdanja festivala zaokružit će nastup headlinera Richarda Bone. Obožavatelji ga zovu "Afričkim Stingom", kritičari ga nazivaju profesionalcem, ali zapravo je njegovo jedinstveno i elektrizirajuće povezivanje s publikom ono što ga definira onakvim kakav on zapravo jest - pravi glazbenik.

VIDEO

Glas Richarda Bone kojim se služi bez napora, iznimno umijeće na bas gitari, jedinstven pristup pisanju pjesama/aranžiranja, te sposobnost jednostavnog učenja bilo kojeg instrumenta samo tako da gleda kako ga drugi sviraju, pozicioniralo ga je kao jednog od rijetkih afričkih umjetnika koji je stekao svjetsku reputaciju. Podrijetlom iz Kameruna, Bona je ostao vjeran svojim korijenima, a afrički ritmovi odražavaju se u svakom od njegovih sedam albuma. Tražeći inspiraciju u svom podrijetlu, teme Boninih albuma bave se međunarodnim temama koji odražavaju njegovu želju da koristi glazbu kako bi zauzeo stav o pitanjima koja utječu na potlačene.

Tijekom sva tri dana festivala bit će otvorena i izložba jazz fotografija Davora Hrvoja pod nazivom "Tankoćutnost duha".

VIDEO

pocket icon

Jazz Time Rijeka: Zanimljivim i stilski različitim nastupima započelo 31. izdanje

Više sa portala torpedo.media ...