[FOTO/VIDEO] Jugolinija u fokusu - Tužna priča o nekad moćnoj Rijeci i svjetski poznatom brodaru

Autor: Nikola Cvjetović 25.05.2022

izlozba_price_plavog_horizonta_jugolinija_2022__19_

Što su nam ispričali naši sugovornici ravnateljica muzeja Nikolina Radić Štivić, autor izložbe Nikša Mendeš i jedan od direktora Jugolinije Milivoj Brozina pogledajte u našem video prilogu.

Rijeka – Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka obilježio je 75. obljetnicu osnivanja Jugolinije / Croatia Line izložbom “Priče plavog horizonta''. Izložba , osim što evocira sjećanja na gospodarskog diva ne samo ovog našeg kraja nego cijele bivše države, pokazuje kako smo u to vrijeme bili uspješni i poznati u cijelom svijetu te je cilj da nas potakne na razmišljanje o budućnosti.

izlozba_price_plavog_horizonta_jugolinija_2022__2_

Autor izložbe je istaknuo da je izložba podijeljena na osam cjelina jer su istaknuti i oni periodi iz vremena Kraljevine SHS i Austrougarske monarhije koji se odnose na dugu plovidbu i u vrijeme talijanske vladavine u Rijeci. Zatim slijedi Jugolinija koja uz još tri velika brodara od 1947. godine dolazi kao najznačajnije brodarsko poduzeće u drugoj polovici 20. stoljeća na području bivše Jugoslavije i na kraju, nažalost kratko, samostalne Hrvatske kad 1992. mijenja ime u Croatia Line. To je vrijeme kada je tvrtka dosegnula svoj vrhunac. Krajem 80-ih je tvrtka imala 70 brodova i preko 3000 zaposlenika što je bio najveći domet ovog brodara u njezinom postojanju. Što su nam ispričali naši sugovornici ravnateljica muzeja Nikolina Radić Štivić, autor izložbe Nikša Mendeš i jedan od direktora Jugolinije Milivoj Brozina pogledajte u našem video prilogu.

VIDEO

Jugolinija u fokusu - Tužna priča o nekad moćnoj Rijeci i svjetski poznatom brodaru

Više sa portala torpedo.media ...