[FOTO/VIDEO] Održana emotivna glazbeno-književna večer ‘Ljepota stvaranja’ u sjećanje na našu Vlastu Juretić

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 26.11.2022

vlasta_juretic_hommage_cavle_2022__5_

Snimku koncerta koju je realizirao Novinet.tv u prijenosu uživo i veliku fotogaleriju pogledajte u nastavku…

Čavle - Glazbeno-književna večer „Ljepota stvaranja“- hommage Vlasti Juretić održana sinoć u Domu kulture u Čavlima okupila je brojne ljubitelje lika i djela jedne od najistaknutijih kulturnih i društvenih djelatnica Grobnišćine.

vlasta_juretic_hommage_cavle_2022__2_

Red pjesme pa red stihova redao se tijekom večeri posvećene Vlasti Juretić, a kojoj su svoj glazbeni obol dali Radojka Šverko, Ana Zorić i Trio Rio, Karin Kuljanić I Predrag Krečar, Alen Vitasović, Robert Funčić, klapa Tramontana, Duško Jeličić, klapa Kaštadi, Robert Justinić, Francesco Squarcia i Robert Manestar uz pratnju orkestra prof. Vladimira Babina, dok su njenu poeziju čitali prvak Drame HNK Ivana pl. Zajca Denis Brižić i Sanja Bogović Zubčić.

“Vlasta je bila nepresušan izvor ideja, kreativan pokretač kulture našeg kraja te nezamjenjiv zaštitnik tradicije i grobničkoga govora, koja je svoje znanje nesebično dijelila is a mlađim generacijama. Živjela je za svoju Katedru čakavskog sabora Grobnišćine, za naš Kaštel, živjela je svoje grobničko ča”, moglo se između ostalog čuti u uvodnom govoru, ali Vlasta je bila i puno više od toga.

vlasta_juretic_hommage_cavle_2022__1_

Vlasta je bila pjesnikinja i spisateljica, neumorna kulturna djelatnica pa je teško nabrojati sve što je za svog života ostvarila. Objavila je osam knjiga, od poezije, zapisa, novela i igrokaza do romana. Na scenu je postavila više svojih djela na čakavštini, autorica je „Grobničke maše“ i tekstova na postajama „Križnog puta“ u Cerniku pisanim na grobničkoj čakavštini. Zajedno s Vinkom Škaronom suautoricom je „Kantate svetoga Bartola“, autorica je tekstova preko 250 pjesama izvedenim na raznim festivalima zabavne glazbe i dobitnica je preko 50 festivalskih nagrada.

U okviru same Katedre pokrenula je i osmislila te bila autorica brojnih programa i inovacija u kulturi, posebno u Katedrinoj likovnoj djelatnosti među kojima je i novi koncept izložaba pod nazivom „priziv“ , u okviru kojih je nastao i dokumentarni film „Priziv na devet u Grobniku“. Bila je dugogodišnja urednica „Grobničkog lista“ koji je za vrijeme desetogodišnjeg izlaženja bio jedino glasilo na čakavštini, pokrenula je scenske, glazbene i likovne skupine te manifestaciju „Grobnička jesen“. Posebno treba naglasiti njezine programe vezane uz rad s mladima i suradnju sa školama Primorsko-goranske županije među kojima se ističu projekt „Darovani“ kao natječaj za najbolje učeničke likovne i literarne radove, Kviz znanja „Gdje sam – tko sam“ te održavanje terenske nastave za učenike osnovnih škola koji su se niz godina održavali u Kaštelu Grobnik. Zajedno s Vinkom Škaronom 1998. godine pokreće čakavsku glazbenu manifestaciju za mlade talente – „Festival grobnička skala“ koja se uspješno provela u 20 festivalskih večeri.

vlasta_juretic_hommage_cavle_2022__3_

Zbog svega toga, u čast Vlasti Juretić osmišljena je ova večer, tijekom koje su se svi, sa suzom u oku, prisjetili ove iznimne žene čiji je život bio posvećen Grobnišćini, čakavštini i hrvatskoj kulturi, koja je ostavila dubok trag, i koja već sada svima koji su je poznavali neizmjerno nedostaje.

VIDEO

pocket icon

[FOTO/VIDEO] Održana emotivna glazbeno-književna večer ‘Ljepota stvaranja’ u sjećanje na našu Vlastu Juretić

Više sa portala torpedo.media ...