[FOTO/VIDEO] U antikvarijatu Ex Libris predstavljena knjiga "Točka na U" Viktora Ivančića

Autor: Marin Aničić 03.06.2023

viktor_ivancic_promocija_knjige_tocka_na_u__13_

Autor napominje da je knjiga u ovih 25 godina izgubila štošta, ali ne i svoju temu.

viktor_ivancic_promocija_knjige_tocka_na_u__14_

Rijeka - U antikvarijatu Ex Libris predstavljena je knjiga "Točka na U" beskompromisnog autora Viktora Ivančića. Novinar i pisac, Viktor Ivančić napisao je ovu knjigu kada je 18. lipnja 1998. godine, nakon izručenja iz Argentine, u Zagreb sletio Dinko Šakić gdje ga je čekalo suđenje za ratni zločin.

viktor_ivancic_promocija_knjige_tocka_na_u__7_

Naime, za one koji ne znaju, Dinko Šakić je bio zapovjednik koncentracijskog logora Jasenovac u vrijeme NDH-a, u Argentini je slobodno živio od 40-ih pa do izručenja. Prvi dio knjige, nekih stotinjak stranica s istoimenim naslovom objavljen 1998. godine bavi se ovim slučajem prije nego li je suđenje uopće počelo. Tu je autor već postavio glavne teze koje su se kasnije i obistinile, a to je da se zločincu sudilo za pojedinačna zlodjela, a ne za genocid. Drugi i treći dio knjige su objavljeni prvi put 2000. godine a sad ih možemo čitati u nešto izmijenjenom izdanju.

viktor_ivancic_promocija_knjige_tocka_na_u__9_

Uz predstavljanje ove knjige prof. Saša Stanković postavlja autoru pitanje zašto je ova knjiga danas, nakon 25 godina, ponovo bitna. Ivančić odgovara da ni tada, a ni danas nije gajio iluzije da može nešto promijeniti. Autor napominje da je knjiga u ovih 25 godina izgubila štošta, ali ne i svoju temu. U knjizi se ne bavi niti biografijom Dinka Šakića, niti pravnim podatcima cijelog procesa više nego li u mjeri koliko je to bilo nužno. Zanimala ga je činjenica da se Hrvatskoj dogodio Dinko Šakić protiv njene volje te da je zbog obaveza prema međunarodnoj zajednici i javnosti morala odraditi taj proces gdje je učinjeno sve da se ratni zločinac zaista osudi al da se NDH obrani. Više pogledajte u našem videu gdje vam predstavljanje prenosimo u cijelosti.

VIDEO

pocket icon

U antikvarijatu Ex Libris predstavljena knjiga "Točka na U" Viktora Ivančića

Više sa portala torpedo.media ...