[FOTO/VIDEO] U Galeriji Juraj Klović otvorena izložba Zvonimira Pliskovca ‘Stripovi, karikature, grafika, 1975-1985.’

Autor: Nikola Cvjetović 01.04.2022

Izlozba_Zvonimira_Pliskovca_%E2%80%98Stripovi,_karikature,_grafika,_1975-1985__5_

Sastavni dio izložbe čine i tekstovi Ljiljane Domić, Velida Đekića, Gorana Ježića, Veljka Krulčića, Miljenka Marina i Milorada Stojevića, a kako je proteklo otvorenje pogledajte u priloženom videu...

Rijeka - Izložba Zvonimira Pliskovca ‘Stripovi, karikature, grafika, 1975-1985.’ otvorena je sinoć u riječkoj Galeriji Juraj Klović

Na izložbi je predstavljen izbor grafičkih radova od 1975. do 1985. godine, dakle stripovi i karikature tiskani u listovima Val i Novom listu u Rijeci, Studentskom listu, Poletu, Vjesniku i Oku u Zagrebu, Ježu u Beogradu i Mladini u Ljubljani te umjetnikove plakate za ustanove u kulturi, izložbe, muzeje, kazališne predstave, glazbene manifestacije, festivale i riječke punk bendove.

Izlozba_Zvonimira_Pliskovca_%E2%80%98Stripovi,_karikature,_grafika,_1975-1985__2_

Kada je riječ o izloženim grafičkim radovima, serijama stripa ili ‘antistripa’ kako ga kolokvijalno najčešće nazivaju, potrebno je reći da se radi o eksperimentu, o odmaku prema istraživanju autonomije osnovnih oblika stripa; do granica geometrijske apstrakcije njegove konstrukcije ili do oblikovne i značenjske interpretacije prostora stripa (i geometrijskog) i onog mentalnog. Dakle priča je o stripu, ali iznutra, duboko u stripu; dakle uvijek „za strip“. Značenjski, radi se o stripu stanja, ne zbivanja.

VIDEO

Sastavni dio izložbe čine i tekstovi Ljiljane Domić, Velida Đekića, Gorana Ježića, Veljka Krulčića, Miljenka Marina i Milorada Stojevića, s kojima je autor dijelio navedeno vrijeme, a koji su bili aktivni sudionici, suvremenici, ‘suborci’, suradnici, prijatelji, kolege i urednici, a koji su svi, svaki svojim djelovanjem sudjelovali u Valu, oko Vala, u Rijeci i Hrvatskoj, tada pa sve do danas, svatko na svom području interesa, u borbi za kulturu, za pomicanje granica slobode, literature, kritike, povijesti i umjetnosti. Njihovo literarno očitovanje o tim godinama i radu Zvonimira Pliskovca rekonstruira i dokumentira širu sliku ‘našeg’ zajedničkog vremena iz naše povijesti.

Izlozba_Zvonimira_Pliskovca_%E2%80%98Stripovi,_karikature,_grafika,_1975-1985__4_

Zvonimir Pliskovac rođen je 1952. godine u Rijeci. Diplomirao je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1977. godine. Sudjelovao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama. Bavi se kiparstvom, slikarstvom te grafikom. Autor je javnih radova i dobitnik više nagrada i priznanja. Član je HDLU Rijeka.

Izložba ostaje otvorena do 15. travnja 2022.

Izlozba_Zvonimira_Pliskovca_%E2%80%98Stripovi,_karikature,_grafika,_1975-1985__1_
Izlozba_Zvonimira_Pliskovca_%E2%80%98Stripovi,_karikature,_grafika,_1975-1985__3_
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...