[FOTO/VIDEO] U “Kockici” otvorena izložba fotografija: Potres u Sisku u fokusu Miroslava Arbutine

Autor: Ivana Grabar 14.01.2022

izlozba_potres_sisak_muzej_grada_rijeke__1_

Izložbom fotografija „Između dvaju čekanja“, Arbutina tematizira posljedice razornog potresa koji je pogodio grad Sisak krajem 2020. godine. Ministarstvo kulture i medija uposlilo ga je na dokumentiranju štete na kulturnim dobrima grada zbog izrade popisa štete i kvalitetne konzervatorske dokumentacije

Rijeka - Sinoć je u "Kockici" otvorena izložba Miroslava Arbutina Arbe: "Između dvaju čekanja".

izlozba_potres_sisak_muzej_grada_rijeke__2_ U "Kockici" otvorena izložba Miroslava Arbutina Arbe: "Između dvaju čekanja"

Izložbom fotografija „Između dvaju čekanja“, Arbutina tematizira posljedice razornog potresa koji je pogodio grad Sisak krajem 2020. godine. Ministarstvo kulture i medija uposlilo ga je na dokumentiranju štete na kulturnim dobrima grada zbog izrade popisa štete i kvalitetne konzervatorske dokumentacije. Arbutina je dao izniman doprinos nastojanjima da se grad obnovi nakon potresa. Njegove fotografije su prije svega dokumentarne, ali s jasnim umjetničkim kontekstom. On je također pronalazio razne druge motive, koje običan promatrač ne zapaža. Ti su motivi, iako možda izlaze iz konteksta dokumentarnosti, dio istog mozaika. Emocionalna vrijednost fotografija također se ne može izuzeti iz njegova rada, a o tome govori i nazivom izložbe. Kako je autor naglasio u jednom razgovoru:

-Oni koji nisu osjetili ovakvu katastrofu, vjerojatno pomisle da je najgore gubitak kuće, međutim nije. Meni je najgore bilo očekivanje novog potresa, to vrijeme neizvjesnosti između dva udara, rekao je Arbutina.

Upravo je borba s vremenom i prirodom obilježila njegov rad. Arbutina ovom prigodom izlaže 82 crno-bijele fotografije formata 40 x 50 cm.

Izložba je nastala suradnjom autora, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Siska i Gradskog muzeja Sisak.

izlozba_potres_sisak_muzej_grada_rijeke__3_ Miroslav Arbutina Arbe sisački je fotograf koji je svoj dugogodišnji rad velikim dijelom posvetio gradu u kojem živi i radi.

O autoru izložbe

Miroslav Arbutina Arbe sisački je fotograf koji je svoj dugogodišnji rad velikim dijelom posvetio gradu u kojem živi i radi. On prepoznaje njegovu energiju, amplitude uspona i padova, poznaje njegove ljude, ulice, detalje. Kao fotograf, on se od 1987. uzdigao iznad pukog promatrača grada te bilježio promjene koje su se u njemu događale. Njegov umjetnički i životni put usmjerio ga je od industrijskog fotografa, preko ratnog fotografa početkom 1990-ih do onog novinskog i umjetničkog. U radu je uvijek pokazivao odmak od zadanih tema u kontekstu potrage za motivima koji izlaze izvan tih tema i na taj je način vježbao oko i poboljšavao sposobnost vizualne komunikacije s javnošću. Time je posjetitelje izložbi navikavao na neobične ili barem nesvakidašnje motive. Te osobine dolaze na vidjelo i u novom izlagačkom koraku Arbutine.

Izložba je sinoć otvorena u „Kockici“ Muzeja grada Rijeke (Trg Riccarda Zanelle 1/1). Izložba traje do 29. siječnja.

U nastavku pogledajte video prilog s otvorenja.

VIDEO