Francuska alijansa Rijeka: Otvorenje izložbe uz predavanje „Priča o markizu de Piennesu”

Autor: Marina Pauletić 16.04.2024

dvorac_patacic Dvorac Patačić

Izložba istražuje markizov život u Francuskoj te razloge njegova dolaska u vrbovečki kraj.

Rijeka - U petak, 19. travnja u 18:30 sati u Francuskoj alijansi Rijeka bit će otvorena izložba „Priča o markizu de Piennesu” uz predavanje autorice Sanje Prijatelj, u organizaciji Francuske alijanse Rijeka, a u okviru Dana frankofonije 2024. Ulaz besplatan.

Markiz de Piennes, francuski političar i diplomat otišao je iz Francuske 1879. godine, pretpostavlja se iz političkih razloga, te se nastanjuje u Vrbovcu nakon što je kupio dvorac Patačić, te posjed na Poljanskom lugu, gdje se posvetio stočarstvu i proizvodnji sira. Sa sobom dovozi vrijedno umjetničko blago i namještaj kojim oprema dvorac u kojem živi.

Izložba istražuje markizov život u Francuskoj te razloge njegova dolaska u vrbovečki kraj, gdje je pronašao svoj posljednji dom. Izložba je rezultat suradnje s HAZU (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti) i Francuskom alijansom Zagreb.

Izložbu će uz predavanje svečano otvoriti autorica Sanja Prijatelj, nekadašnja novinarka i urednica na Radio Sljemenu HRT-a, autorica više izložbi (Pokraj peći maca prela, Rani hrvatski dječji pisci, Muzejska kuhinja, Zagorka, Prijateljstvo tambure i mandoline) i knjiga, te ravnateljica vrbovečkog Pučkog otvorenog učilišta.

Rezervacije mjesta za otvorenje izložbe i predavanje potrebno je poslati na mail: rijeka@alliance-francaise.hr.

Izložba će biti otvorena do 10. svibnja.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...