Gang of Three: Pisarović – Kapec – Jovanović nastupili u antikvarijatu Ex libris

Autor: Marina Pauletić 11.04.2024

vesna_pisarovic_trio_ex_libris_rijeka__3_

Banda troje provodi glazbena i zvukovna razbojstva.

Rijeka – Sinoć su u antikvarijatu Ex libris nastupili Gang of Three: Pisarović – Kapec – Jovanović. Vesna Pisarović kao vokal, a Ivan Kapec i Pavle Jovanović na gitari.

Banda troje provodi glazbena i zvukovna razbojstva: organizira izlete u „slobodne“ sfere zvuka i forme, demonstrira što je sve to „rubno“ unutar onoga što se naziva jazz idiomom, krade i izokreće klasičan repertoar „standarda“, ali i šuruje s drugim glazbenim urotnicima, poput Steve Lacyja, Mal Waldrona i Monka. Njihove su karakteristike lako prepoznatljive: Vesnino suptilno igranje s jezikom samim, eksperimentiranje s frazom čak i „naprednim vokalnim tehnikama“, nenametljiva inventivnost i melodičnost Ivanove gitare te Pavlove zvukovne artiljerije.

vesna_pisarovic_trio_ex_libris_rijeka__5_

„Koncertnim programom Jazz By The Book slavimo jazz glazbu, koja nepovratno mijenja svijet otpočetka 20. stoljeća, uključujući književnost. Ex libris kao nakladnik objavljuje jazz književnost od Beat generacije naovamo, kao i djela samih jazzista, npr. Charlesa Mingusa, oživljavajući ih potom glazbeno-književnim događanjima. Jazz glazba i kultura jazza okosnica je književnog stvaralaštva u Jazz Beat ediciji. Prvim naslovom, koji nosi ime edicije, a priredio ga je Vojo Šindolić, istražujemo vezu između glazbe i Beat književnosti, dok sljedećima nadalje istražujemo iskustvo jazza kao svojevrsnog jezika književnosti: riječ je o raznolikom mnoštvu autora, od kojih neki spadaju u najznačajnije aktere svjetske književnosti, poput Jacka Kerouaca, Harukija Murakamija i Ralpha Ellisona, pored sjajnih glazbenika i književnika, poput Charlesa Mingusa, Yusefa Lateefa i drugih. Širimo opseg interesenata udruživanjem književnih promocija s koncertima jazz (improvizirane) glazbe u izvedbi izuzetnih glazbenika. Postojano omogućujemo spajanje žive glazbe, književnosti i slikanja, radi života svih koji u umjetnosti na bilo koji način sudjeluju“, Karlo Ilić, glazbenik i urednik.

Prethodni koncerti dostupni su za gledanje i slušanje na Youtubeu: https://www.youtube.com/@karloilic.

vesna_pisarovic_trio_ex_libris_rijeka__4_
vesna_pisarovic_trio_ex_libris_rijeka__2_
vesna_pisarovic_trio_ex_libris_rijeka__1_
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...