GIIPUJA: 50 šterni je iza nas, ćo!

Autor: Andrea Načinović 02.08.2022

giipuja-50836

GIIPUJA su Damjan Grbac - kontrabas, Marko First - violina, sopela, Aldo Foško - bas klarinet i Tonči Grabušić - bubnjevi.

Rijeka - “100 šterni, ćo!” cjelogodišnja je turneja od sto koncerata kvarteta GIIPUJA po šternama Istre i Primorja, otoka i Gorskog kotara.

“A ne znam baš ča bin spomenul… Prošli smo ih 50 i svugdje su nas lijepo dočekali i ugostili. Ljudi su se okupljali oko šterni i družili ‘kao nekad’. Drago mi je da smo uspjeli u namjeri da šterne oživimo našom glazbom i istaknemo njihovu povijesnu važnost za naš kraj. Ne mogu ne spomenuti sjajne glazbenike sa kojima radim - Alda Foška, Tončija Grabušića i Marka Firsta, koji su prihvatili odgovornost da realiziramo ideju o 100 šterni, odnosno, 100 nastupa….. I sada idemo dalje… još je daleko do stote.”, rekao je Damjan Grbac.

Svakim novim koncertom i diskografskim izdanjem kvartet GIIPUJA nas vodi kroz jedinstveno glazbeno iskustvo, promovirajući hrvatsku autohtonu glazbu i aktualizirajući je u suvremenom kontekstu. Povezujući etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, kontrabasista Damjan Grbac sa svojim se kvartetom otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje, progovarajući jezikom tradicije kroz slobodu jazza. U prošlosti nisu postojale koncertne dvorane, festivali, velike produkcije, marketing, promocija, društvene mreže ili internet. Glazba se izvodila u raznim životnim prilikama i različitim ambijentima.

Vjenčanja, sprovodi, rođenja, trgovi sela ili gradova, dolci, vrtovi, ulice, kuće, šterne, bili su pozornice na kojima se glazba izvodila iz gušta, zabave, tradicije i druženja. Bez pozornice, svjetlosnih efekata ili ozvučenja, GIIPUJA se izlaskom u javne prostore prepušta iskonskom poštovanju zvuka.

Nakon jednog od takvih ‘izlazaka’ i jednodnevne turneje na 5 šterni (bunara) na području Grada Kastva, koja je zaživjela i kao cjeloviti film “GIIPUJA po šternah va Kastve”, rađa se nova ideja.

Projekt “100 šterni, ćo!” Damjan Grbac zamislio je kao cjelogodišnju turneju od sto koncerata na šternama Istre i Primorja, otoka i Gorskog kotara. Koncerti se bilježe kamerom, kako bi se, osim glazbe, prenjela autentična atmosfera svake od lokacija na kojoj GIIPUJA predstavlja svoju glazbu. Vizure snimljenih mjesta postaju trajne razglednice koje će živjeti u virtualnom digitalnom svijetu. GIIPUJA na nastupima u okviru ove turneje ugostila je i prijatelje glazbenike koji su svojim izvedbama dodati novu boju autentičnom glazbenom koloritu originalne postave.

GIIPUJA su Damjan Grbac - kontrabas, Marko First - violina, sopela, Aldo Foško - bas klarinet i Tonči Grabušić - bubnjevi.

Program se održava pod pokroviteljstvom: Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, HUZIP-a, HGU "Jer svirati se mora 2", Grada Kastva, Grada Pule, Grada Rijeke, Općine Mošćenička Draga, Grada Pazina, Općine Lovran, Grada Buje, Općine Matulji, ProRec, G.I.S. d.o.o. i Rezonator Records.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...