Glazbeno - scenska predstava "Oštija" po prvi put na pozornici HKD-a na Sušaku

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 25.01.2022

wp-content/uploads/2020/08/ostija-2020-kastav-predstava-1.jpg

Predstava je zamišljena kao interakcija između snimljenih video klipova i žive konverzacije popraćene glazbenim brojevima sudionika predstave.

Rijeka - Ove subote, 29. siječnja, u 20 sati popularna predstava "Oštija" će po prvi puta gostovati na pozornici HKD-a na Sušaku. “Oštija…” je glazbeno – scenska predstava glumaca amatera i glazbenika profesionalaca prožeta glazbenim brojevima i simpatičnom konverzacijom između sudionika predstave koji oživljavaju stare domaće aforizme Primorja i Kvarnera.

wp-content/uploads/2020/08/ostija-2020-01.jpg

Predstava je zamišljena kao interakcija između snimljenih video klipova i žive konverzacije popraćene glazbenim brojevima sudionika predstave.
Mudre izreke kao što su „ZA KUMPANIJU SE J’ I POP OŽENIL“, „ KAMO GRE BROD NEKA GRE I BARKA“ te mnoge druge, biti će predstavljene u kratkim pričama koje ove aforizme oživljavaju i daju im pravi smisao.

wp-content/uploads/2020/08/ostija-2020-kastav-predstava-4.jpg

Zoran Kinkela Mežnjar, Andy Cech, Zoran Ravnić, Dražen Turina Šajeta i Damjan Grbac čine grupu zaljubljenika u čakavski govor koja se odlučila na oživljavanje domaćih aforizama. U današnjem domaćem govoru postoji niz aforizama koji se sve manje upotrebljavaju s obzirom da žive samo u čakavskom govoru. Oni žive kroz situacije, govor, komunikaciju. Kao što je i čakavština sve manje zastupljena u društvu shodno promjenama u društvu i dolaskom novih kultura na naše područje tako i aforizmi sve više gube svoje mjesto. Izrađeno je već nekoliko serijala video filmića kroz koje se promoviraju aforizmi. Upravo kroz tu kratku konverzaciju oživljavaju se domaći aforizmi koji u tom trenutku zažive i imaju svoj značaj. Uz glumce, atmosferu, ambijent, komedijalni pristup te spontanost, filmići su montirani na način da su prilagođeni smartfonima, tabletima, kompjuterima, društvenim mrežama što svjedoči skoro preko četiri tisuće pratitelja projekta, prosječno preko tri tisuće pogleda pojedinog videa .

wp-content/uploads/2019/07/ostija-kastav-predsatava-damjan-grbac-drazen-turina-sajeta-dule-mario-lipovsek-irena-grdinic-1.jpg


Iz HKD-a savjetuju posjetiteljima da kupe svoje ulaznice na vrijeme.


OBAVIJEST: Za ulazak u dvoranu potrebna je COVID potvrda. Mogu ju pribaviti svi koji su cijepljeni, preboljeli COVID ili su negativno testirani od strane medicinskog osoblja unutar 48 sati od predstave.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...