Glumačke zvijezde Sergej Trifunović i Vojislav Brajović gostuju s predstavom „Voz“ 5. u HNK Ivan pl. Zajc

Autor: Ana Šumanović 25.01.2023

voz_-98275 Foto; Nikola Vukelić

Ulaznice su besplatne!

Rijeka - Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta” Rijeka i Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije vas pozivaju na predstavu „Voz“ Zvezdara teatra (iz Beograda), koja će gostovati u Rijeci nedjelju, 5. veljače u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Igraju Vojislav Brajović i Sergej Trifunović, dok je za režiju zaslužan Vojislav Brajović.

Ulaznice su besplatne i mogu se preuzeti na blagajni kazališta od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati, te subotom od 9 do 13 sati i sat vremena prije početka predstave u atriju kazališta.

Ulaznice je također moguće preuzeti u prostorijama pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” na adresi Trg sv. Barbare 1, od 8:30 do 12 sati. Za dodatne informacije možete se javiti putem emaila na prosvjetarijeka@gmail.com

„Voz“ je filozofska drama o dva junaka koji se susreću na željezničkoj stanici - profesoru Belom kojega tumači Brajović i bivšem zatvoreniku Crnom kojega igra Sergej Trifunović.

Na samom početku, Crni spašava Bijelog da se ne baci pod vlak i odvodi ga u svoj stan gdje se odigrava cijela akcija. Crni je bivši osuđenik i vjernik, dok je Bijeli ateist i profesor. Upoznavši se, vode raspravu o smislu i besmislu, mogućnostima i željama, razočaranju i nadi te o pitanju zašto živimo i zašto je Bijeli pokušao samoubojstvo. Predstava ne nudi jednostavne odgovore na pitanja, ona želi potaknuti publiku na razmišljanje o ovim temama.

Predstava postavlja mnoga pitanja i vodi gledatelje na put o kojem će dugo razmišljati i raspravljati, što potvrđuje i Voja Brajović:„Mi igramo u slavu onih koji nas gledaju, ali uvijek je to pobjeda kazališne umjetnosti. Naša predstava i počinje kad se završi. Svatko tko ju je pogledao, htio ju je pogledati ponovo ili je preporučiti nekome da je pogleda. Predstava je izazov i za one koji vjeruju i za one koji vjeruju da ne vjeruju.”

„Ovo nije kazališna predstava. Ovo je nešto s čime ćemo se svi mi sudarati do kraja života, vlak bez konduktera, kojem se početna, krajnja i usputne stanice ne mogu znati”, kazao je Sergej Trifunović.

Predstava je nastala po tekstu Cormaca McCarthya, u režiji Vojislava Brajovića, koji je ideju za režiju dobio nakon odgledanog filma „The Sunset Limited“ po Mc Carthyjevom djelu, kojeg je 2011. godine režirao Tommy Lee Jones, a u kojem su uloge Crnog i Bijelog odigrali Jones i Samuel L. Jackson.

Riječko izvođenje predstave biti će 215. po redu. Predstava Voz je 2016. godine gostovala u Rijeci kada je nagrađena nagradom publike „Dalibor Foretić“ na 23. Međunarodnom Festivalu malih scena.

Foto; Nikola Vukelić

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...