Gostovanje u „Zajcu“: Velika ansambl predstava o hrvatskom Paganiniju u režiji Dore Ruždjak Podolski

Autor: Marina Pauletić 06.03.2023

hnk_guslac_od_marcipana

Drama „Guslač od marcipana“ prema tekstu dramaturginje Marijane Fumić donosi priču o Franji Krežmi, jedinstvenoj pojavi u povijesti hrvatske glazbe.

Rijeka - Predstava „Guslač od marcipana; Franjo Krežma: zapisi iz nepovrata“ HNK u Osijeku u utorak, 7. ožujka u 19:30 sati gostuje na pozornici HNK Ivana pl. Zajca u okviru programa K-HNK, konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta što ga čine kazališta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu čime se publici osigurava uvid u recentne programe svih nacionalnih kuća.

Drama „Guslač od marcipana“ prema tekstu dramaturginje Marijane Fumić temeljenog na motivima romana Stjepana Tomaša, donosi priču o Franji Krežmi, jedinstvenoj pojavi u povijesti hrvatske glazbe, osječkom violinskom virtuozu i skladatelju, koji je zahvaljujući raskošnom talentu bio prava zvijezda europskih pozornica u doba romantizma.

Velika ansambl predstava, velika obiteljska priča, ali i priča o umjetničkom putu violiniste – virtuoza i skladatelja. Predstava koja kroz kazivanje o umjetniku podastire osječku priču, ali i onu univerzalnu, umjetničku koja ne poznaje granice, ni toponime, koja je u posjedu cjelokupnog čovječanstva. Redateljica je uvijek dojmljiva Dora Ruždjak Podolski čija pronicavost i tankoćutnost istodobno jamči uvjerljivost i suštinsku bol spoznaje o ljudima koji gotovo nikad nisu proroci u vlastitim sredinama, o genijalcima čiju veličinu ljudi spoznaju tek kad zađu onkraj smrti.

„Guslač od marcipana“ je važna predstava koja kroz lik i djelo hrvatskog Paganinija priča osječku, ali i univerzalnu priču. Priča je to o dječaku koji je umjesto igračaka dobivao instrumente te s 13 godina završio bečki Konzervatorij, a upisao ga s 9 kao najmlađi student ikada dotad, a kojemu su se divili velikani poput Verdija i Liszta. U samo 19 godina svoga života, Krežma je postao legenda. Nastupajući po europskim salonima kao tinejdžer, stvarao je glazbu čitavo stoljeće prije svog vremena.

U predstavi glume Antonio Jakupčević kao Franjo Krežma, odnosno Matija Kačan kao Krežma stariji, zatim Antonia Mrkonjić kao Anka Krežma, Anita Schmidt kao baka Krežma, Selma Mehić kao Amalya Krežma, zatim i Antonija Pintarić, Dora Bogdanović, Duško Modrinić, Aljoša Čepl, Mate Grabić Ćaćić, Mario Rade, Armin Ćatić, Ivana Soldo Čabraja i ostali, a sudjeluje i petero glazbenika te mezzosopranistica Stefany Findrik.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...