U Rijeci gostuje pulska predstava „Francamente“ Petre B. Blašković

Autor: Marina Pauletić 28.05.2024

petra_b_blaskovic

Ulaz je slobodan uz prethodno podizanje propusnica na blagajni HNK Ivana pl. Zajca.

Rijeka - Monodrama autorice i izvođačice, glumice Petre B. Blašković „Francamente“ gostovat će u Rijeci, u prostoru riječke Zajednice Talijana (Circolu) u srijedu, 29. svibnja s početkom u 19.30 sati.

Ova dokumentarno - biografska predstava sadrži onu žensku komponentu i tematiku vezanu uz položaj žene u društvu o kojem je Franca Rame uvijek govorila, glumila, pisala. Franca Rame - jedna od najvećih ikona aktivističkog kazališta, društva, satire, feminizma, politike, gotovo bolne komedije, lojalnosti ideji, beskompromisnoj borbi za vlastite ideale, žrtva licemjernog društva koji se boji istine - centar je ovog autorskog projekta koji ne vraća na scenu samo neke od njenih autorskih tekstova napisanih sa suprugom, nobelovcem Dariom Foom, već priča i priču jednog života posvećenom dostojanstvu života.

„Neke su ideje u nas usađene davno, vjerojatno ni sami nismo svjesni kada su se dogodile i sazrijevale dugo. Franca Rame i Dario Fo za mene su uvijek bili simboli slobode govora. U svojem angažiranom kazališnom djelovanju bili su uvijek hrabri. Igrali su u kazalištu gdje se moglo nesmetano progovarati. Ovo je hommage Franci Rame, njezinim kazališnim tekstovima, životu, djelu i aktivizmu“, kazala je glumica Petra B. Blaškovićo svom autprskom projektu.

Uz autorske dijelove teksta u predstavi se izvode i odlomci iz djela France Rame i Darija Foa „Tutta casa letto e chiesa e altre storie“ i „Una vita all'improvvisa“. Jezična je zanimljivost korištenje istrovenetskog dijalekta i istriotskog narječja.

Predstava je nastala u koprodukciji INK-a – Gradskoga kazališta Pula i pulske Zajednice Talijana. Scenografiju potpisuje Stefano Katunar, kostimografiju Desanka Janković, autor glazbe je Andrej Pezić, a oblikovatelj svjetla Dario Družeta.

Ulaz je slobodan uz prethodno podizanje propusnica na blagajni HNK Ivana pl. Zajca.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...