Grad „best of & band on“ - dio treći

Autor: Marina Pauletić 15.03.2023

wp-content/uploads/2021/06/grad-promocija-albuma-2021-best-of-band-on-13.jpgFoto: arhiva

„best of & band on“ na jednom mjestu objedinjuje njihove najbolje uratke, a oba CD-a su iznimno uzbudljiva i ispunjavajuća avantura slušanja.

Rijeka - Na prijelazu iz sedamdesetih u osamdesete Rijeka je bila go to mjesto gdje su bendovi proizašli iz punka prenosili tradiciju i uvodili novotarije pop glazbe. Jedan od predvodnika poznatog alternativnog rock pokreta Riječkog novog vala bila je i grupa Grad koja je na sceni od 1985., a u svojoj skoro četiri desetljeća dugoj karijeri, objavili su sedam studijskih i jedan live album.

Posljednje studijsko izdanje bio je bogati dvostruki box-set „best of & band on“ kojeg je sadašnja postava benda u sastavu Dean Škaljac (vokal), Orijen Modrušan (gitara), Igor Stevanović – Stiv (gitara), Sergej Hofman (bas) i Branko Kovačić (bubnjevi), za Dallas Records objavila 2021. godine.

„best of & band on“ na jednom mjestu objedinjuje njihove najbolje uratke, a oba CD-a su iznimno uzbudljiva i ispunjavajuća avantura slušanja. Bogata i sveobuhvatna zbirka od čak 36 pjesama, slušatelje vode kroz povijest benda, a uz prethodno izdvojene „Eni“, „Samo da te imam“, „Ima li nešto“ i „Grad“, za kraj predstavljanja kompilacije izdvajamo treći par, singlove „Nebo“ i „Biti normalan“.

wp-content/uploads/2021/06/grad-promocija-albuma-2021-best-of-band-on-17.jpgFoto: arhiva

Slikovita dvojnost unutar pjesme „Biti normalan“, originalno objavljene na albumu „Planet majmuna 1999“, govori isključivo o PTSP-u i problemima koje su ljudi imali s vraćanjem u „normalno“, jednom je prilikom rekao Dean Škaljac, autor svih tekstova i izniman vokal Grada. Na pitanje dođe li im pisanje pjesama kao svojevrsna terapija, kažu kako sigurno ima nešto u stvaranju, komponiranju, zajedničkoj suradnji na aranžmanima i sitnim detaljima što ima terapijski učinak na sve njih.

„Nebo“ je jedna od kultnih pjesama Grada, neizostavna na svim njihovim svirkama, na kojima publika uvijek preuzima ulogu back vokala. Prvi put objavljena na istoimenom albumu, „Nebo“ je pjesma kojom je Grad potvrdio svoju poziciju iznimnog rock sastava s modernom produkcijom i sjajnim osjećajem za pjesmu. Škaljac kao vrhunski teksopisac, temperamentni frontman i vanserijski vokal, zajedno s ostatkom ekipe, nekad i sad, stvara i izvodi bezvremenske skladbe.

Ovim singlovima Grad završava predstavljanje dvostrukog box-set izdanja te se približava skorašnjem prezentiranju novog studijskog izdanja „Brdo“ koje će na digitalnim servisima biti dostupno od 24. ožujka. Uz dosad objavljene „Deset“, „Sjever“ i „Top“ u petak, 17. ožujka Grad će predstaviti i naslovni singl albuma.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...