HKD na Sušaku ugostio "Kamen" ZKM-a i Beogradskog dramskog pozorišta

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 23.11.2022

predstava_kamen_hkd__1_

Predstava je nastala po dramskom tekstu Mariusa von Mayenburga, u režiji mladog redatelja Patrika Lazića, a između ostalog u predstavi glume Doris Šarić Kukuljica i Mirjana Karanović.

predstava_kamen_hkd__4_

Rijeka- U HKD-u na Sušaku odigrana je predstava “Kamen”, koju potpisuju ZKM i Beogradsko dramsko pozorište. Predstava je nastala po dramskom tekstu Mariusa von Mayenburga, u režiji mladog redatelja Patrika Lazića, a između ostalog u predstavi glume Doris Šarić Kukuljica i Mirjana Karanović. Marius von Mayenburg vrlo je značajan njemački suvremeni tekstopisac, koji je svoju afirmaciju već doživio na europskim pozornicama, a sada je prvi put predstavljen i hrvatskoj publici.

predstava_kamen_hkd__2_

Kamen je priča o nekoliko generacija različitih obitelji koje povezuje činjenica da sve žive u istoj kući – samo u različitim vremenima. Stanovnici kuće izmjenjuju se s političkim porecima, a njihove se priče u drami isprepliću – od vremena njemačke nacionalsocijalističke države, kada je židovska obitelj bila prisiljena prodati kuću, preko razdoblja podjele države na Istočnu i Zapadnu Njemačku, do pada Berlinskog zida i vremena kasnog kapitalizma. Predstava otvara brojna moralna, etička, ali i pravna pitanja, kao i intimna pitanja (ne)mogućnosti likova da ostave prošlost iza sebe. Odvažnim kronološkim skokovima i likovima koji su postavljeni ambivalentno predstava istražuje još uvijek žive prošle sukobe koji oblikuju i našu današnjicu.

predstava_kamen_hkd__3_
Više sa portala torpedo.media ...