Hrvatsko glazbeno društvo „Zvijezda Danica“ i Vokalna skupina „Lira“ na turneji

Autor: Sanja Monar 15.03.2023

zvijezda_danica_foto_by_ZD Foto: Arhiva HGD Zvijezda Danica

Prvi će se koncert održati u srijedu, 15. ožujka nakon svete mise u Svetištu Majke Božje Trsatske, dok je središnji događaj ove turneje koncertno gostovanje u Rimu...

Rijeka - Pred Hrvatskim glazbenim društvom „Zvijezda Danica“ iz Kraljevice i Vokalnom skupinom „Lira“ iz Rijeke je svojevrsna koncertna turneja koja se održava u korizmenom vremenu. Oba su ova ansambla vrlo aktivna i značajna na području Primorsko-goranske županije i šire. VS „Lira“ osnovana je 1996. godine, a HGD „Zvijezda Danica“ 1894. godine i kao takva predstavlja jedno od najstarijih glazbenih društava s neprekinutom tradicijom u ovom dijelu Europe.

-U Kraljevici postoji vrlo snažna tradicija pjevanja korizmenih napjeva i pasija. Pasionska baština grada Kraljevice već je ranije prepoznata kao jedinstvena glazbena pojava te je temeljito obrađena u muzikološkim radovima, kao i trajno zabilježena na nosaču zvuka Častimo te, Križu sveti. HGD „Zvijezda Danica“ će premijerno koncertantno izvesti pasionsku baštinu svojega kraja, dakle, izvan okvira liturgije. VS „Lira“ će pak izvesti kapitalno djelo baroknoga skladatelja G. B. Pergolesija Stabat Mater, u obradi za četveroglasni ženski zbor T. B. Pratt/F. Frleta. Ovaj je tekst kroz povijest često bio inspiracija raznim umjetnicima, a Pergolesijevo je uglazbljenje vrlo brzo steklo veliku popularnost koju je zadržalo do danas. Jedno od najpoznatijih djela glazbenoga baroka predstavlja velik izazov za izvođače s obzirom na to da se radi o opsežnom i prilično zahtjevnom višestavačnom djelu, najavljuju iz Zvijezde Danice.

vokalna_skupina_lira_foto_by_ZD_CLira Vokalna skupina Lira (foto: arhiva Zvijezda Danica)Ovaj program, ističu, ima i svojevrsnu ekskluzivnu notu. Naime, izvodi se prigodno, isključivo u vrijeme korizme. Prvi će se koncert održati u srijedu, 15. ožujka 2023. u 18:30h nakon svete mise u Svetištu Majke Božje Trsatske. Središnji događaj ove turneje jest koncertno gostovanje u Rimu. Izvesti ovaj prigodni korizmeni program u Rimu predstavlja veliku čast te značaj za naš lokalitet i šire. Ansambli će koncertnu večer održati u subotu, 18. ožujka u 19:30h u Hrvatskoj crkvi svetog Jeronima u Rimu. Oba će ansambla združeno pjevati i na nedjeljnoj misi u istoj crkvi izvodeći Treću staroslavensku misu Albe Vidakovića.

Nakon povratka, ansambli će ugostiti zbor „Neuma“ iz Drniša 25. ožujka u Kraljevici, te dan kasnije u Rijeci. Na tom će se koncertu predstaviti i s dijelom ovoga programa. U nedjelju, 26. ožujka u 17h, VS „Lira“ će Pergolesijev Stabat Mater izvesti na Košljunu, u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, prigodno uz istoimeni blagdan. Orguljašku pratnju izvodit će mo. Igor Vlajnić i Daniela Perković, a umjetnički voditelj oba ansambla jest Frane Frlete.

Kvalitetu i značaj ovih programa prepoznali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Grad Kraljevica te nekolicina sponzora.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...