Iskorak iz (ne)vidljivosti: Samostalna izložba Tee Teodorović u Galeriji SKC

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 09.09.2022

wp-content/uploads/2018/03/kruzna-ulica-palach-7.jpg

Prezentirana djela, nastala su u sklopu izrade diplomskog rada Iskorak iz (ne)vidljivosti – Umjetnička praksa njegovanja intimnog, kao dio ciklusa ili serije radova, čija realizacija započinje 2018. godine.

Slika_6__Tea_Teodorovic,_FAQs,_No__1,_2021_

Rijeka - Galerija SKC otvara sezonu diplomskih i studentskih izložbi, a prva u nizu otvara se ovu subotu, 10. rujna u 19 sati. Diplomantica Tea Teodorović predstavlja svoje keramičke radove nastale pod mentorstvom doc. art. Darije Žmak Kunić i izv. prof. dr. sc. Sanje Bojanić (APURI). Izložba „Iskorak iz (ne)vidljivosti “ intimno tematizira psihološke značajke umjetnosti te prevladavanje depresije i anksioznosti. Izloženi radovi moći će se pogledati do 17. rujna, radnim danom i subotom od 17 do 20 sati (Galerija SKC, OKC Palach). Ulaz je slobodan.

Iskorak iz (ne)vidljivosti prva je samostalna izložba umjetnice Tee Teodorović. Prezentirana djela, nastala su u sklopu izrade diplomskog rada Iskorak iz (ne)vidljivosti – Umjetnička praksa njegovanja intimnog, kao dio ciklusa ili serije radova, čija realizacija započinje 2018. godine. Izložba diplomskih radova, od kojih su odabrane dvije prostorne keramičke instalacije: FAQs i Pisma sebi Vol. 2, prati tematiku umjetnosti kao terapije i brige o sebi. Također istražuje pravac ispovjedne umjetnosti - koji se usredotočuje na namjerno otkrivanje privatnog sebe.
Umjetnost kao terapija nabraja sedam psiholoških funkcija umjetnosti: sjećanje, nadu, tugu, uspostavljanje ravnoteže, samo-razumijevanje, rast i uvažavanje.

„Etika brige o sebi ponajprije je odgovornost za samog sebe, za svoje vlastito sebstvo preko raznih moralnih praksi…pomoću kojih se usavršava i transformira čovjekovo biće.”

Tea_Teodorovic

Djela povezuju tekstualne intervencije i likovni izričaj mijenjajući namjene i značenja. Fokus i paralelna promjena fokusa intimnih sadržaja ukazuju na dinamike ranjivosti i načina prevazilaženja depresije i anksioznosti. Ispisivanjem riječi, ili otiskivanjem riječi u keramici, u kombinaciji s različitim medijima proces je razvijanja sebe, poboljšanja samog sebe. Proces zacjeljivanja i mirenja s prošlosti. Izložba je dio projekta koji se provodi uz financijsku potporu Sveučilišta u Rijeci - Studentskog kulturnog centra.

Tea Teodorović, rođena u Rijeci 1996. godine, živi u Umagu. 2022. završava diplomski studij Likovne pedagogije – modul Kiparstvo, pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci - pod mentorstvom doc. art. Darije Žmak Kunić i izv.prof.dr.sc. Sanje Bojanić. Dobitnica je Rektorove nagrade za izvrsnost, nagrade Zaklade sveučilišta u Rijeci - smjer POTICAJ. Također, članica je HDLU-a i ULUPUH-a (student pripravnik) od 2022. godine.
Izlagala na raznim skupnim i žiriranim izložbama. Kroz različite medije i istraživanja, kombinacijom snage riječi i likovnog izražavanja, bavi se tematikom emocija, emocionalnih stanja, kao i mentalnog zdravlja.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...