Izložba Branka Nikolova u Galeriji Principij

Autor: Sanja Monar 24.05.2023

Foto:_Branko_Nikolov Foto: Branko Nikolov

Umjetnik je dobitnik 3. nagrade za grafiku na petom Ex-Yu konkursu 2011. godine i 2. nagrade za grafiku na Međunarodnom bijenalu grafike u Lazareji, Rumunjska 2012. godine

Rijeka – U subotu, 27. svibnja, održat će se otvorenje izložbe CETERA DESUNT – OSTALO NEDOSTAJE – ОСТАНАЛОТО ЛИПСВА Branka Nikolova iz Sofije, u Galeriji Principij.
Izložba ostaje otvorena do 7. lipnja i može se razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20, subotom od 10 do 13 sati.

Iz recenzije Ljiljane Ćinkul

Branko Nikolov je afirmiran, prije svega na polju umjetničke grafike, a zapaženo je njegovo sudjelovanje na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama posvećenim ovom mediju. Nikolov živi i radi na relaciji Niš - Sofija, а njegova česta putovanja tim dijelom Balkana učinila su ga svjedokom vremena u kome slike opustošenih sela više od demografske statistike alarmantno upozoravaju na nestanak dijela populacije. Fotografije oronulih zidova od naboja zakatančenih i zaboravljenih kuća i ikona, napuštenih gnijezda ili urušenih krovnih greda, izoštravaju vremenske i prostorne odrednice ovoga rada. Ovaj kompleksniji autorski projekat baziran na angažiranom dokumentarizmu ostvaren je u idejnom i vizuelnom jedinstvu za koji je sa puno razloga rečeno da je nekrolog za pustinju u srcu Evrope.
Branko Nikolov rođen je 1956. godine u Dimitrovgradu, Srbija. Diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Sofiji, smjer grafika, 1983. godine. Član je SBH (Udruženje bugarskih likovnih umjetnika) i ULUS-a (Udruženje likovnih umjetnika Srbije). Autor je 15 samostalnih izložbi u Bugarskoj i Srbiji. Sudionik je i više od 100 domaćih i međunarodnih izložbi i grafičkih foruma u Bugarskoj, Srbiji, Rumunjskoj, Turskoj, Japanu, Kanadi, Poljskoj i dr. te na tri festivala dokumentarnog filma u Bugarskoj, Njemačkoj i Italiji.

Posljednjih godina radi na projektima tematski vezanim za društvene probleme. Kurator je triju međunarodnih projekata.
Umjetnik je dobitnik 3. nagrade za grafiku na petom Ex-Yu konkursu 2011. godine i 2. nagrade za grafiku na Međunarodnom bijenalu grafike u Lazareji, Rumunjska 2012. godine. Tome treba dodati i tri nagrade Niškoga grafičkog kruga 2014. godine, 1. nagradu za grafiku TENEC-a, Montana, Bugarska i 2015. godine – nagrada za grafiku Udruženja likovnih umjetnika Bugarske – Pazardžik, Bugarska. Nikolov radi u području grafike, instalacija i videoumjetnosti. Živi i radi u Sofiji i Nišu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...