Izložba „Kabinet čudnovatih patenata“ u Filodrammatici još samo do petka

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 20.09.2022

Kabinet_cudnovatih_patenata,_foto_Tanja_Kanazir_1

Izložba sadrži kolekciju nacrta distopijskih izuma s naglaskom na neke od najneobičnijih i zastrašujućih primjera nastalih u eri nadzornog kapitalizma.

Rijeka - Smještena u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), izložba Kabinet čudnovatih patenata francuskog umjetničkog kolektiva RYBN.ORG zatvara svoja vrata ovog petka, 23. rujna.

Podsjetimo, izložba sadrži kolekciju nacrta distopijskih izuma s naglaskom na neke od najneobičnijih i zastrašujućih primjera nastalih u eri nadzornog kapitalizma. Sakupljeni na jednom mjestu, ovi patenti pružaju pogled u budućnost koju tehnološki giganti trenutno zamišljaju i projektiraju u Silicijskoj dolini.

Riječima samih umjetnika, „patenti su u samom srcu kapitalizma, zbog čega predstavljaju idealnu točku za promatranje i razumijevanje trenutne dinamike i budućnosti industrijskog društva. Patentiranje danas ne obuhvaća samo područje tehnologije, već se širi na životinje, bakterije, sekvence DNK, biljke, lijekove, geste i jezične izraze.“

Izložbu je moguće obići uz korištenje popratnog audio vodiča, koji nudi kratki uvod u problematiku patentiranja i pregled pet tematskih kategorija na koje su podijeljeni predstavljeni patenti: biopiratstvo, nadzorni kapitalizam, digitalni rad, kreativno računovodstvo i patentno trolanje. Izložbu je moguće posjetiti do petka u radnom vremenu od 16 do 20 sati, uz slobodan ulaz.

Organizator izložbe je udruga Drugo more, koja u Filodrammatici već 6. listopada otvara sljedeću izložbu – Life Is Full of Meaning riječke umjetnice Sare Salamon.

Kabinet_cudnovatih_patenata,_foto_Tanja_Kanazir_2
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...