Izložba "Mrgari – kameni cvjetovi Baške" gostuje u Rijeci

Autor: Sanja Monar 11.05.2023

guvernerova_palaca_trg_2022 Ilustracija


Izložba je nastavak prošlogodišnjih aktivnosti vezanih za očuvanje ovih iznimno rijetkih suhozidnih konstrukcija, a ostaje otvorena i tijekom ljeta, sve do 20. srpnja 2023.

Rijeka - Nakon uspješnih gostovanja u Zagrebu, Budimpešti i Splitu, uz potporu i na inicijativu Arheološkog muzeja u Zagrebu, izložba "Mrgari – kameni cvjetovi Baške" ovog puta gostuje i u Rijeci.

Otvorenje izložbe fotografija Sanjina Ilića, nastale u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka, Društvom Sinjali, Turističkom zajednicom općine Baška i Arheološkim muzejom Zagreb, na rasporedu je u četvrtak, 18. svibnja u 12 sati, u Velikom atriju muzeja.

-Otvorenje izložbe održat će se na ovogodišnji Međunarodni dan muzeja, kojem je tema "Muzeji, održivost i dobrobit" i koja ukazuje upravo na prisutnost niza gorućih okolišnih i društvenih kriza te na ulogu muzejskih institucija u poticanju pojedinca i zajednice na pozitivne promjene važne za održivu budućnost. Izložba o mrgarima samo je korak u dugoročnijem projektu Udruge Sinjali i Turističke zajednice općine Baška, koji ima za cilj obnoviti i redovito održavati nekoliko postojećih mrgara te zaštititi i obilježiti sve takve preostale objekte na području bašćanske doline, s ciljem da se prezentiraju na suvremen način i integriraju u kulturno-turističke rute te time stvore inovativnu i održivu turističku ponudu, najavljuju organizatori.

Izložba u Rijeci, ističu dalje, bit će nadopunjena novim fotografijama autora Sanjina Ilića, a uključene će biti i fotografije s radionica obnove na mrgarima Ljubimer kao i arhivske fotografije pastira i ovaca. Uz postojeći video o mrgarima posjetitelji će moći pogledati i novi video, koji sadrži kompilaciju videozapisa s lanjskih radionica i arhivskih video snimki spravljanja ovaca. Uz foto i video zapise, članovi Društva Sinjali prostor muzeja oplemenit će i etnografskom zbirkom predmeta iz bašćanske doline. Izložba je nastavak prošlogodišnjih aktivnosti vezanih za očuvanje ovih iznimno rijetkih suhozidnih konstrukcija, a ostaje otvorena i tijekom ljeta, sve do 20. srpnja 2023.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...