Izložba "Muški" Svena Stilinovića u Galeriji O.K.

Autor: Nikola Cvjetović 19.09.2023

galerija_ok_-67215

Izlažu se portreti istaknutih lica ex-yu umjetničke scene, a čija se specifična pojavnost, život i djelovanje, veže uz vrhunac nacionalne i regionalne postmoderne umjetnosti, ujedno likovnih, vizualnih, performativnih i izvedbenih umjetničkih praksi.

Rijeka - U petak, 22. rujna, s početkom u 21 sat, u Galeriji O.K. otvara se izložba „Muški” Svena Stilinovića, a kojom se izlažu portreti istaknutih lica ex-yu umjetničke scene, a čija se specifična pojavnost, život i djelovanje, veže uz vrhunac nacionalne i regionalne postmoderne umjetnosti, ujedno likovnih, vizualnih, performativnih i izvedbenih umjetničkih praksi. To su: Željko Bobanović, Branko Cerovac, Vladimir Dodig Trokut, Jusuf Hadžifejzović, Dejan Knez, Krešo Kovačiček, Nikola Vincelj i Silvio Živković. Projekt je nastao u razdoblju od 2014. do 2020. godine, kao nastavak istraživanja filmskog istraživačkog projekta „Umjetnost i shizofrenija”.

dejan_knez_1_

Iz predogovora izložbe:
Energija „muškosti”, neminovnom virtuoznošću Stilinovićeva psihološkog portretiranja, ujedno ukazuje na afirmaciju i negaciju uvriježene sintaktičke paradigme muškarca u društvu, odnosno maskuliniteta uopće: perceptivna fizička muževnost portetiranih aktera, prožeta je senzibilnošću i ambvivalentnošću subjekta. Heterogenost identiteta, skrivena iza fizičke brutalnosti Stilinovićevih portreta, piktoralna je dekonstrukcija koncepta muževnosti, ujedno i manifestacija njegove redefinicije, nesvedive na univerzalni jezik. (Katarina Podobnik)
Sven Stilinović je konceptualni likovni umjetnik, fotograf, performer, scenograf i video umjetnik. Rođen je u Zagrebu 1956. godine gdje je i živio do kraja devedesetih, kada se seli u Rijeku. 2008. godine se vraća u Zagreb. Profesionalno je aktivan već 30 godina. Bio je član Grupe šestorice autora koja je 1998. godine bila predstavljena velikom retrospektivnom izložbom u Zagrebu: 1999. u Rijeci i Splitu, te 2000. u Ljubljani. Grupa šestorice predstavlja značajan segment hrvatske suvremene eksperimentalne i inovativne umjetnosti. Samostalan opus Svena Stilinovića uključuje radove u različitim područjima suvremenog stvaralaštva, kojime dominira ekspresivnost Stilinovićeva izraza. Bavio se instalacijama, fotografijom, videom, performansima i akcijama. Samostalno izlaže od 1983. godine i svrstava se u značajne konceptualne umjetnike hrvatske suvremene scene. Osim na području likovnog, bavio se scenografijama za kazalište i uređenjem interijera. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...