Izložba „Nije samo rigojanči - Istaknute vrijednosti Mađarske“ od danas na Korzu

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 09.03.2022

wp-content/uploads/2020/11/rigojan%C4%8Di-konoba-feral-4.jpg

Na plakatima se mogu saznati informacije poput: koja je paprika najljuća, što se dobije u Mađarskoj kad se naruči gulaš (koji nema veze s gulašem u Hrvatskoj), u kojem jezeru se može kupati čak i preko zime, kako su Mađari pomogli spasiti podatke s računala nakon napada na World Trade Center 2001...

Rijeka - Izložba „Nije samo rigojanči - Istaknute vrijednosti Mađarske“ koja je bila postavljena na Kampusu prošle jeseni, može se pogledati i na postamentima na Korzu od danas do 18. ožujka.
Više tisuća Mađara dolazi u Rijeku i okolicu svake godine, pogotovo u ljetnim mjesecima, no Riječani i općenito Hrvati rijetko putuju u Mađarsku te relativno malo znaju o toj zemlji. Postoje ipak neke poveznice između Mađarske i Rijeke, a među njima je i zaboravljeni pa nedavno opet oživljeni kolač rigojanči. Od tu i naziv izložbe „Nije samo rigojanči – Istaknute vrijednosti Mađarske“.

Fokus izložbe je na mađarskim gastronomskim vrijednostima, no dolaze do izražaja i one druge, možda manje poznate, vrijednosti poput kvalitetne zabave i istaknutih znanstvenih dostignuća. Tako se na plakatima mogu saznati informacije poput: koja je paprika najljuća, što se dobije u Mađarskoj kad se naruči gulaš (koji nema veze s gulašem u Hrvatskoj), u kojem jezeru se može kupati čak i preko zime, kako su Mađari pomogli spasiti podatke s računala nakon napada na World Trade Center 2001., zašto Mađari nikad ne nazdravljaju s pivom, kakve veze ima Rijeka s Lančanim mostom- jednim od najljepših mostova u Budimpešti i razumiju li Mađari finski jezik. Kako bi se ovaj „tajanstveni“ jezik približio lokalnom stanovništvu, a posebno studentima, na svakom plakatu nalazi se nekoliko osnovnih izraza na mađarskom jeziku.

Autorica izložbe je lektorica za mađarski jezik na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Eszter Baričević-Tamaskó – kod koje svi studenti Sveučilišta u Rijeci od akademske godine 2020./2021. mogu odabrati mađarski jezik kao izborni predmet. Cilj Lektorata, osim podučavanja jezika, je i približavanje mađarske kulture mještanima. Sredinom srpnja otvorit će se velika zajednička izložba Mađarskog državnog muzeja za trgovinu i ugostiteljstvo te Tehničkog i prometnog muzeja, u Muzeju grada Rijeke, pod naslovom: „Rođenje moderne Rijeke“. Otvorenje iste je u suradnji s Veleposlanstvom Mađarske te s Institutom Liszt – Mađarskim kulturnim centrom u Zagrebu. U sklopu tog programa Riječani će ovo ljeto, u Hotelu Continental te u drugim restoranima grada, imati mogućnost kušati specijalitete prikazane na ovim plakatima te uživati u izvedbi mađarskih jazz bendova.

Izložba „Nije samo rigojanči – Istaknute vrijednosti Mađarske“ je realizirana uz pomoć Grada Rijeke, Sveučilišta u Rijeci te mađarskog Ministarstva vanjske politike i vanjske trgovine u sklopu projekta: „Gostujući profesori za mađarsku kulturu“.