Izložba „Ritam novog grada“ Marka Gracina u Galeriji Juraj Klović

Autor: Marina Pauletić 20.03.2024

marko_gracin_izlozba-43261

Izložba je podijeljena u dva dijela - prošlost i sadašnjost.

Rijeka – U četvrtak, 21. ožujka s početkom u 19 sati u Galeriji Juraj Klović održat će se otvorenje samostalne izložbe Marka Gracina pod nazivom „Ritam novog grada“.

Marko Gracin, fotoreporter Novog lista voli u svoj fotoaparat spremati fotografije grada u kojem se rodio. Kroničar je grada na Rječini, a oduvijek mu je i strast i izazov zabilježiti ono riječko industrijsko lice. Činjenica da je rođen 1975. godine onemogućila mu je ulaz u vrijeme kad je Rijeka bila u jednom od svojih najjačih industrijskih uzleta, vrijeme kad su u nju, trbuhom za kruhom, na dnevnoj bazi stizali oni koji su željeli bolju budućnost, a gradeći ju sebi, gradili su ju i gradu u kojeg su došli.

Vrijeme je to kad se u riječkim tvornicama „Rikard Benčić“, „Torpedo“, Hartera, „Rade Končar“, „Vulkan“ i mnogim drugima radilo u tri smjene, kad je u riječkoj luci bilo teško nabrojati brodove na sidru, na čekanju, na uplovljavanju, a i one koji iz „Trećeg maja“ isplovljavaju. Vrijeme kad je Rijeka bila radnički grad. No, nije ga to pokolebalo pa je u sve te hale i pogone ulazio danima i noćima, negdje na kraju prošlog stoljeća, želeći zabilježiti izdisaj Rijeke kao industrijskog grada. Sve snimljeno prezentirao je javnosti na izložbi otvorenoj u Malom salonu, na Praznik rada 2001. godine. Nazvao ju je „Zbogom udarnici“. S odmakom od 23 godine Marko je opet na istim mjestima, u istim halama. Usamljen, jer udarnici... Odnijelo ih je vrijeme i spremilo u ladicu prošlosti. Svako vrijeme, nosi svoje breme, narodna je uzrečica. Zapravo činjenica koja odvlači sjećanja na onu Preradovićevu „od svih stvari na tom svijetu, samo stvarna mijena jest“.

A upravo taj ritam vremena i života, Gracin je složio u izložbu „Ritam novog grada“, predočivši igrom prošlosti i sadašnjosti mijenu grada kojeg toliko voli. Podijelivši izložbu u dva dijela, prvi koji priča prošlost i drugi koji pokazuje sadašnjost, Marko otvara mogućnost promišljanja budućnosti, ali i mnoga pitanja na koja svatko od nas može dati odgovor. Baš zato između svih slika koje će sa zidova pričati svoju priču postoje i dva ogledala u koja, pogledavši se, svatko od nas može odgovoriti na pitanje tko određuje ritam grada, tko je rijeka u Rijeci, napisala je o izložbi Slavica Mrkić Modrić.

Izložba će biti otvorena do 4. travnja te će ju biti moguće pogledati u radnom vremenu galerije radnim danom od 10 do 13 te od 17 do 20 sati i subotom od 10 do 13 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...