Izložba Sadike Bajutti gostuje u Galeriji Principij

Autor: Sanja Monar 03.02.2023

sadika_bajutti_urbane_tisine_ Foto:Sadika Bajutti

Svi zanteresitani izložbu će moći pogledati u radno vrijeme Galerije, radnim danom od 10 do 13 i 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena.

Rijeka - U subotu, 4. veljače u podne u Galeriji Principij održat će se otvorenje izložbe “Urbane tišine”, Sadike Bajutti iz Siska.

Svi zanteresitani izložbu će moći pogledati u radno vrijeme Galerije, radnim danom od 10 do 13 i 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena.

Sadika Bajutti rođena je 1966. godine u Jezerskom, BiH. Diplomirala je na Specijalističkom diplomskom studiju javne uprave na Pravnom fakultetu J. J. Strossmayer u Osijeku. Fotografijom se intenzivno bavi od 2014. godine. Fotografsko znanje stjecala je samostalno čitanjem knjiga o fotografiji i druge dostupne literature, gledanjem radova poznatih svjetskih i domaćih fotografa, kroz fotografske radionice i predavanja te povremena druženja s fotografima.

Iako se među njezinim radovima mogu naći fotografije svih žanrova, u svom fotografskom radu najviše je usredotočena na uličnu/dokumentarnu fotografiju. Kako je u svojoj recenziji istaknula Ljiljana Lekanić – Kljajić, pohvalno je što Bajutti ne robuje tehničkom savršenstvu, već jednostavno prisvaja fotografirano i to vidim kao prednost u ograničenjima koja donosi amaterizam. -Ona hvata oglede svakodnevnice kroz često neugledne i marginalne sadržaje koje svojim izborom uzdiže do dostojanstva, ističe, dodajući kako je naziv izložbe intrigantan jer je u oksimoronu Urbane tišine sadržana filozofsko-sociološka odrednica naših života unutar zadanog okvira ili kadra, bez obzira radi li se o Sisku, Ljubljani, Šibeniku, Berlinu, Samoboru ili Budimpešti, dijelove kojih vidimo na ovoj izložbi. Arhitektura nekih motiva po geometriji podsjeća na Mondriana, a neki su određeni organičkim prirodnim oblicima.

Do sada je sudjelovala u više fotografskih projekata koji su rezultirali zajedničkim izložbama u Rijeci, Sisku, Splitu, Zagrebu i nekim drugim gradovima. Fotografije su joj objavljene na desetak naslovnica knjiga i časopisa vezanih za kulturu i umjetnost.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...