Izložba „Travaljine violine“ u Palači šećera

Autor: Marina Pauletić 16.05.2023

wp-content/uploads/2021/12/pala%C4%8Da-%C5%A1e%C4%87era.jpg

Osim gotovih glazbala, posjetitelji će moći vidjeti od kojih se sve dijelova violina sastoji i koje su im svrhe, kao i alate korištene pri izradi.

Rijeka – Povodom Međunarodnog dana muzeja, Muzej grada Rijeke priprema niz događanja. Jedno od njih je otvorenje izložbe „Travaljine violine“ u Svečanoj dvorani Palače šećera koje će se održati, 18. svibnja s početkom u 19 sati, na sam Međunarodni dan muzeja.

Travaljine violine, izrađene od ruke oca i sina, dobivaju brojne pohvale renomiranih violinista i poznavatelja glazbe od kojih posebno valja istaknuti violinista Gorana Končara i Muneyukija Nakazawu, jednog od vodećih trgovaca gudačkim instrumentima u Aziji. Na izložbi će se predstaviti violine koje je izradio Danilo Travalja te prvi radovi njegova oca, majstora luthiera i restauratora glazbala. Osim gotovih glazbala, posjetitelji će moći vidjeti od kojih se sve dijelova violina sastoji i koje su im svrhe, kao i alate korištene pri izradi. U sklopu izložbe prikazivat će se kratak film Dževada Bećara koji dokumentira proces izrade violina svestranog Danila Travalje, jednog od rijetkih hrvatskih graditelja violina.

Otvorenje će se održati uz koncert riječkog violinista, Mateja Žerovnika.

Izložba ostaje otvorena do 7. srpnja.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...