Izložba "U potrazi za dobrim kadrom" otvara svoja vrata 2. rujna

Autor: Nikola Cvjetović 31.08.2023

Sven_Subat_Stanojevic

Otvaranje izložbe U potrazi za dobrim kadrom članova Sekcije mladih Fotokluba Rijeka na rasporedu je u subotu, 2. rujna u podne u Galeriji Principij.

Rijeka - Otvaranje izložbe U potrazi za dobrim kadrom članova Sekcije mladih Fotokluba Rijeka na rasporedu je u subotu, 2. rujna u podne u Galeriji Principij. Izložba ostaje otvorena do subote, 9. rujna.


Fotoklub Rijeka u svojoj 125-ogodišnjoj tradiciji kontinuirano vodi računa o mladima tako da naša Sekcija mladih okuplja učenike osnovnih i srednjih škola i s njima radi tijekom cijele školske godine. Ova izložba predstavlja radove koji su nastali u protekloj školskoj godini i uvod je za rad u ovoj školskoj godini. U prošloj su se godini mladi bavili strukturiranjem kadra, tj. estetikom kompozicije snimljenog sadržaja, odnosno istraživali su likovni aspekt fotografske slike. Bili su u potrazi za dobrim kadrom kako to kaže njihova voditeljica Sandra Polić Živković.

Lucija, Laura, Leona, Marina, Mila, Matija, Jan, Sven i Bruno čine jezgru ovogodišnje sekcije mladih Fotokluba Rijeka, zajedno s Antonijom i Anom koje su nam se pridružile prije nego su ih zatrpale zahtjevne obveze maturanata.


Izazovno je osmišljavati plan rada i kreirati program u vrijeme kada su mobiteli u rukama djece od najranije dobi. Kada je kamera na tim uređajima naprednija i boljih performansi nego na nekim fotoaparatima, uključujući i onom njihove voditeljice. Kada nam se umjetna inteligencija uvlači u aktivnosti i postaje sastavnim dijelom života. No, ako ostavim sa strane tehnološka dostignuća i sveopću digitalizaciju te sagledam situaciju analogno, prirodno i ljudski, ako vratim sve na početne postavke, tada u prvom planu ipak vidim jednostavno, mlade ljude. U svojim tinejdžerskim godinama otkrivanja sebe, svijeta oko sebe, razvijanja svojih interesa i ostvarivanja svojih potencijala. Sa gomilom vizualnih podražaja koji im oduzimaju pažnju na sve strane, tim mladim ljudima potrebno je ponuditi nešto zanimljivo, neki temelj za daljnji napredak. Malo teorije uz puno prakse naša je dobitna kombinacija.


Profesor Božić svojom je stručnošću sjajno približio nužan teorijski dio i to u tri susreta, jednako korisnim kako početnicima, tako i članovima koji se već neko vrijeme bave fotografijom. Kroz predavanja o dijelovima fotoaparata i baratanju osnovnim postavkama fotoaparata koje je nužno savladati, zatim predavanje o objektivima te predavanje i radionicu fotografiranja portreta prenio je komadić svog širokog znanja. Odlaskom u mirovinu i povlačenjem iz redovnog obrazovanja, ovo su još jedine rijetke prilike gdje, oni koji su voljni učiti od legendarnog profesora, imaju tu mogućnost.


Ritam školskog kalendara, kao i uvijek, određuje tempo naših terenskih snimanja, a ona su ove godine bila vrlo šarolika. Kroz odabir tema nastojala sam udovoljiti znatiželji i specifičnim interesima svakog pojedinog člana, ali i pomicati njihove granice.
Tako smo se upustili u reportažno, dokumentarističko i umjetničko fotografiranje te pratili razna riječka događanja.
Polaznici su u ovoj školskoj godini imali prilike snimati Malik - festival mitova i legendi, Rikon - konvenciju fantastike, Sprint triatlon - sportsko natjecanje, zatim akrobacije na svili u izvedbi skupine Silkuets, Riječki karneval i dječju i glavnu maškaranu povorku, festival cvijeća, međunarodni rally oldtimer automobila pa čak i glumačke predstave.


Istraživali smo kreativnu fotografiju, pričali priče putem fotografije, promatrali okolinu, opažali detalje, uočavali sadržaje za fotografiranje, mijenjali perspektive, razvijali svoj originalni pristup, analizirali snimke, komentirali i razmjenjivali mišljenja, a prije svega promišljali kadriranje i teme za fotografiranje.
Ruke, lijepi trenuci, kruh, boja, razglednice, žena, grad poslije kiše, dolasci i odlasci, statični objekti, pokret, emocije, zrcalne površine, stepenice, bura itd. Ponešto od svega se našlo u našim objektivima. Djelić toga možete vidjeti na ovoj izložbi.
Počeli smo se prijavljivati i na prve foto natječaje. Ostvarili smo značajan uspjeh na koji smo jako ponosni. Naša najmlađa članica Laura Pavičić osvojila je diplomu za najboljeg autora u kategoriji osnovne škole na međunarodnom foto natječaju “Mladost nije ludost 2023” Digitalnog fotokluba iz Slovenije.

U suradnji s članovima Fotokluba Rijeka ostvarili smo jednodnevni izlet u Istru nakon čega je, krajem lipnja, postavljena izložba “Putovanje po Istri” u sklopu koje su neki naši članovi izlagali prvi put.

Svaki susret s mladima je zanimljiv. Protekle školske godine bilo ih je tridesetak, a, jedan mi je ostao u posebnom sjećanju. Svi polaznici na broju, vrijeme savršeno, raspoloženje odlično. Šetnja, koju smo zbog loših vremenskih uvjeta neko vrijeme odgađali, je napokon dočekala svoju idealnu subotu. Kanjon rijeke Rječine bilo savršeno okruženje za foto đir, međusobno upoznavanje te uspješno savladavanje mnogih prepreka. Kako fotografskih tako i nekih drugih. Trenutak kad smo se svi spustili na grotu usred korita rijeke i upijali trenutak neću nikad zaboraviti. Priroda i riječki mlinovi još su nam ostali neistraženi te nas zovu natrag. Vjerujem da ćemo se i u sljedećoj školskoj godini odazvati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...