Izložbom Ni stijega ni bijega Galerija Kortil započinje obilježavanje svoje 25. godišnjice djelovanja

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 04.03.2022

wp-content/uploads/2021/12/Galerija-Kortil-2400x1524_c.jpg

U ovoj 25-oj, obljetničkoj godini, poželjeli su podsjetiti publiku na najuspješnije suradnje i programe iz tog razdoblja.

Ni_stijega_ni_bijega_izlozba

Rijeka - Galerija Kortil je od svog otvorenja 1997. godine organizirala preko 365 izložbi u suradnji s brojnim srodnim ustanovama, udrugama, umjetničkim organizacijama i autorima. U ovoj 25-oj, obljetničkoj godini, poželjeli su podsjetiti publiku na najuspješnije suradnje i programe iz tog razdoblja. Kao prva u nizu obljetničkih izložbi, u ponedjeljak 7. ožujka u 19 sati otvara se izložba Ni stijega ni bijega, čiju koncepciju potpisuje Marijan Špoljar.

U velikoj skupini autora koji su u proteklih 25 godina samostalno izlagali u Kortilu u organizaciji umjetničke agencije KOPART, kustos Marijan Špoljar je izdvojio petnaest slikara i kipara čiji je stalni i primarni interes – čovjek i njegov svijet. No, kako je sva umjetnost uvijek u znaku toga odnosa, specifičnost Špoljarovog izbora počiva na kreativnoj uvjerljivosti u čitanju te relacije, dakle, u snazi umjetnikova iskaza. Pri tome, premda preteže, nije nužna antropomorfna vizija niti samo zatvoreni svijet ljudske intime suočen s napastima realnoga svijeta nego je primarna moć i snaga da se taj doživljeni odnos umjetnički interpretira.
Jest, riječ je najčešće o svijetu ojađenih ljudi, nekada punih gorčine, bez spremnosti da djeluju proaktivno i da se penju na barikade, ali i o svijetu u kome umjetnik djeluje, mada je unaprijed pomiren sa svojim vjerojatnim porazom. Međutim, tek je taj poraz put do tajni čovjekova bića i njegova odnosa prema svijetu. Dakle, poraz kao vrsta unutarnje pobjede možda je motto, pokretač i uzrok stvaralačkog čina, a navodni eskapizam tek stvarno približavanje izvorima bića i suštini života.

Izložba će se temeljiti na radovima slijedećih autora: Marija Ujević, Ivo Šebalj, Jože Ciuha, Matko Vekić, Zlatko Kauzlarić Atač, Zlatan Vrkljan, Ivo Prančić, Dražen Trogrlić, Gordana Kovačić, Slaven Macolić, Nenad Vorih, Anton Vrlić, Vladimir Gašparić Gapa, Fulvio Juričić i Bojan Šumonja.

Izložba se otvara 7. ožujka te će ostati otvorena do 26. ožujka, a moći će se pogledati radnim danom od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

Za organizirane grupne posjete tijekom trajanja izložbe Ni stijega ni bijega potrebno je unaprijed najaviti na kontakte Galerije.

Izložba se organizira uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka – za ulaz nije potrebna Covid-potvrda, ali je obavezno korištenje zaštitne maske.

Više sa portala torpedo.media ...