Izvedbeno predavanje Luane Lojić u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

Autor: Marina Pauletić 31.01.2023

luana_lojic

Izvedbeno predavanje Luane Lojić nadovezuje se na istraživački boravak u rezidenciji Kamov.

Rijeka - U četvrtak, 2. veljače s početkom u 18 sati, umjetnica Luana Lojić održat će u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti izvedbeno predavanje.

Izvedbeno predavanje Luane Lojić nadovezuje se na istraživački boravak u rezidenciji Kamov tijekom kojeg umjetnica istražuje veze Rječine i grada, rijeku kao prirodni resurs i njenu (ne)prisutnost u životu stanovnika Rijeke. Umjetnica informacije i dojmove o Rječini prikuplja za vrijeme terenskih posjeta, istraživanjem povijesti zahvata koritu i izvoru rijeke, u razgovoru s aktivistima građanske inicijative „Spasimo Ričinu“.

Lojić u predavanju spaja pripovijedanje o Rječini s projekcijom vizualnih i audio materijala. Fokusira se na različite uloge i mogućnosti percepcije Rječine: s jedne strane na njena geomorfološka obilježja, a s druge strane na načine kojima ta obilježja bivaju izmijenjena i energetski manipulirana od strane čovjeka (primjerice preusmjeravanje korita, izgradnja brane ili akumulacijskog jezera).

Primijetivši kako se njena pažnja tijekom istraživanja drugačije usmjerava s obzirom na jezik koji koristi ili ovisno o atmosferi mjesta koje posjećuje, metodologiju „vođene pažnje“ odlučuje prevesti u svoj rad i primijeniti u predavanju.

Iz izjave umjetnice:
„Istraživanje pod nazivom „amalgami (Ostale)“ polazi od izvora vode u Hrvatskoj. Ovom prilikom, u sklopu rezidencijalnog programa Kamov, upoznajem Rječinu, njeno korito, tlo, kamenje, pijesak, johe, Zvir, suhozid, beton, povijest i priče koje priča ljudima koji su joj bliski. Energetski manipulirana, od 1915. kao vodoopskrba grada Rijeke, a od 1968. kao Hidroelektrana Rijeka, primjećujem kako se Rječina iz slatkovodne tekućice pretvara u hidroenergent. Neobičan osjećaj distance između Rječine i grada orijentiranog moru želim ispitati kroz etimologiju riječi voda, glagol voditi i pridjev vodljiva. Ako pokušam opisati taj doživljaj kroz jezik dolazim do riječi: šetnica, resurs. Rad razvija metodologiju p(l)utanja informacije u materiji, istražujem i mjerim odnose između geosfere i homosfere, stavljam u odnos organske i brojčane vrijednosti koristeći toplinu, mobitel, zemlju, i vodu“.

Izložbu podržavaju Grad Rijeka i Ministarstvo kulture i medija RH.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...