Jedinstvena manifestacija u Rijeci: Kinogibanja - ciklus večeri plesnog filma

Autor: Sanja Monar 18.04.2023

kinogibanja

Kinogibanja predstavljaju ciklus četiriju večeri plesnog filma i digitalnih ekvivalenata uz druženje i razgovore s autoricama filmova.

Rijeka - Uoči Međunarodnog dana plesa, Kinogibanja, ciklus večeri plesnog filma uz razgovore s autoricama, prvi se put održavaju u Rijeci 26. travnja u 18 sati u Art-kinu (Krešimirova 2) i 28. travnja u 19 sati u Galeriji Kortil (Strossmayerova 1) u organizaciji udruge Prostor plus. U sklopu događanja premijerno će biti izvedena videoinstalacija i izvedbeno predavanje „Zbornik pogleda” autorice Mije Štark.

Kinogibanja predstavljaju ciklus četiriju večeri plesnog filma i digitalnih ekvivalenata uz druženje i razgovore s autoricama filmova. Proljetni dio ciklusa obuhvaća dvije večeri, a prve večeri u Art-kinu prikazat će se više kratkih filmova: „Polaganost” Ive Pavičić i Vladimira Končara, „Cesara” Senke Baruška, „Babine suze” Marije Šćekić, „Sudar” Vladimira Končara, „Plesati sa…”, „Sivo” i „Meteo” Irme Omerzo te „an Hum an” Dore Brkarić. Nakon projekcija razgovor s autoricama filmova Ivom Pavičić, Senkom Baruškom i Irmom Omerzo moderira kuratorica programa Ivana Slunjski.

Druga večer u Galeriji Kortil obuhvaća filmove „VisualLetter#1” Eleonore Vrdoljak i „Lazarus” Ivane Kalc te hrvatsku premijeru videoinstalacije i izvedbenog predavanja „Zbornik pogleda” Mije Štark. Kalc i Štark će sudjelovati na razgovoru nakon projekcije.
U programu ovogodišnjih Kinogibanja zastupljeni su filmovi koji promišljaju plesnu građu s obzirom na prirodu i odnos tijela prema okolišu. Taj tematski okvir, prisutan u plesnome filmu hrvatskih autora od prve pojave do suvremenosti, svake večeri razmatra se iz drugog aspekta - od prostornih relacija tijela i okoliša, opreke prirode i kulture/civilizacije do posve imaginarnih svjetova, obuhvaćajući različite izvedbeno-filmske formate. Ciklus se fokusira na produkciju hrvatskih autora i posebnosti njihovih autorskih pristupa i stilova.

Plesni film ili „ples za kameru” djelo je koje spaja posebnosti plesnoga i filmskoga medija, a u Hrvatskoj, posebice Rijeci publika nema često priliku gledanja plesnih filmova zbog neprepoznatosti i podzastupljenosti te filmske forme. Stoga će ova jedinstvena manifestacija omogućiti riječkoj publici upoznavanje s plesnim filmovima domaćih autora.

Više informacija o filmovima možete naći na linku.

Ulaz se ne naplaćuje. Kinogibanja organizira Udruga Prostor plus u suradnji s Art-kinom i Galerijom Kortil, a sufinanciraju ga Hrvatski audiovizualni centar, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture i medija RH.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...