Jožica Mikičić objavila zbirku pjesama „Va san mi pošpijaj“

Autor: Sanja Monar 20.04.2023

va_san_mi_pospijaj

Promocija zbirke održat će se u ponedjeljak, 24. travnja u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, s početkom u 17 sati.

Rijeka - Jožica Mikičić objavila je treću zbirku pjesama "Va san mi pošpijaj", napisanu na čakavskomu idiomu koji se govori u Križišću, rodnomu mjestu njezine majke.

Promocija zbirke održat će se u ponedjeljak, 24. travnja u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, s početkom u 17 sati. Pjesme će čitati Josip-Braco Vidas, Radovan Tadej i sama autorica, a u glazbenom dijelu programa sudjelovat će Zoran Papić.

-Jožica i u svojoj trećoj zbirci slijedi svoj pjesnički krik utaban u prethodnim zbirkama, pa tematski, sadržajno i izražajno nastavlja literarno putovanje u neki drugi svemir pjesmama posvećenim njezinom rodnom kraju. To nije samo Križišće, zemlja Arkadija i mjesto njenih susreta s patrijarhalnim čakavskim svijetom kojeg više nema. Tu je, naime, i Bodulija, odakle nam dolazi njen pokojni suprug i gdje sada provodi svoje umirovljeničke dane (ponajviše ljeti), ali i Rijeka, grad u kojemu je pjesnikinja rođena, gdje je provela svoje mladenačke godine, u kojem je radila cijeli svoj radni vijek i gdje dandanas živi (uglavnom zimi). Tako Jožica postaje i predvodnica među čakavskim stvarateljima koje nadahnjuje urbani, riječki ambijent (Rujevica, Korzo, Vežica, Stari grad, Riva, Fijumera, Placa…), stoji u najavi Radovana Tadeja.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...