Kaštel Grobnik jazz koncertom Atma Mundi Ensemblea pozdravio prvi dan ljeta i obilježio Svjetski dan glazbe

Autor: Marina Pauletić 22.06.2023

atma_mundi_kastel_grobnik

Atma Mundi Ensemble je jazz/world music projekt koji je već 10 godina predvođen multiinstrumentalistom i skladateljem Zoranom Majstorovićem.

Grobnik - Pod zvjezdanim nebom u srijedu 21. lipnja, na prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe, Kaštelom Grobnik odzvanjali su zvukovi svjetske glazbene baštine u interpretaciji Zorana Majstorovića i Atma Mundi Ensemblea.

Prigodno za Svjetski dan glazbe koji se diljem svijeta slavio baš jučer, Zoran Majstorović i Atma Mundi Ensemble poveli su nas na putovanje svjetskom glazbom i glazbenim tradicijama. Tako smo kroz glazbu imali prilike putovati kroz poznate jazz standarde Sjeverne i Južne Amerike, dok su povremeni zvukovi ouda odnosno arapske lutnje svako toliko otkrivali utjecaje drugih tradicija i unosili novu svježinu svojim specifičnim zvukom.
Uz mnoge jazz standarde koje smo imali prilike čuti spomenuti ćemo poznatu skladbu How insensitive brazilskog skladatelja Antônio Carlos Jobima, Mr. PC američkog saksofonista John Coltranea te skladbu Caravan koju su zajedno napisali Juan Tizol i Duke Ellington. A kao što i priliči prvom danu ljeta, glazbenici nisu propustili pozdraviti ljeto jazz klasikom Summertime skladatelja Georga Gershwina.

Zanimljivim jazz interpretacijama i ponekad iznenađujućim spojevima raznih glazbenih tradicija glazbenici su osigurali da atrij Kaštela zaživi nekim novim notama, a publici su u skoro dva sata svirke priuštili nezaboravno putovanje mnogim jazz improvizacijama i interpretacijama.

Atma Mundi Ensemble je jazz/world music projekt koji je već 10 godina predvođen multiinstrumentalistom i skladateljem Zoranom Majstorovićem, a zamišljen je prvenstveno kao kontinuirana suradnja hrvatskih i inozemnih glazbenika koji svojim bogatim instrumentarijem putuju kroz svjetsku glazbu i to putovanje dočaravaju slušateljima.

U Kaštelu Grobnik kroz glazbeno putovanje uz Zorana Majstorovića (gitara, oud) vodili su nas i drugi vrsni glazbenici naše regije - Robert Mikuljan (truba), Karlo Lovrić (orgulje) i Rajko Ergić (bubanj).

Sve su to vrsni improvizatori i glazbenici sa zavidnim međunarodnim karijerama, ali i različitim osobnim glazbenim nasljeđem koje donose u glazbu koju sviraju, pa tako možemo čuti utjecaje od klasične do tradicionalne glazbe, od jazza do rocka.

Svjetski dan glazbe obilježava se već 41. godinu od kada se prvi puta slavio u Francuskoj, nakon čega se postao međunarodni fenomen. Danas se Svjetski dan glazbe slavi u oko 120 zemalja, a naš Grad Grobnik bio je jedan od oko 700 gradova i mjesta koji su pridonijeli slavlju.

Ako je suditi po atmosferi i ugođaju koji su vladali u atriju Kaštela Grobnik čeka nas jedno zanimljivo i ispunjeno ljeto.

Koncert je sufinanciranjem omogućila Primorsko-goranska županija, a u organizaciji je pomogla Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...