Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 05.07.2022

wp-content/uploads/2021/02/knjiga_ilustracija_ucenje_citanje.jpg

Pothodnici su u gradovima i inače neobična, često nezgodna mjesta, a ovaj na Krnjevu je posebno zanimljiv jer prolazi ispod živahnog autoputa te iz naselja vodi gotovo nigdje - u šumsko, vrtoliko područje. Grafiti, natpisi, pa i mirisi, činit će pravi ambijent za zanimljiv susret ljetne večeri.

Rijeka - U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka, a gost je autor mlađe generacije Dino Pešut. Susret će moderirati novinar i autor Vid Barić.

Pothodnici su u gradovima i inače neobična, često nezgodna mjesta, a ovaj na Krnjevu je posebno zanimljiv jer prolazi ispod živahnog autoputa te iz naselja vodi gotovo nigdje - u šumsko, vrtoliko područje. Grafiti, natpisi, pa i mirisi, činit će pravi ambijent za zanimljiv susret ljetne večeri.

Dino Pešut rođen je u Sisku 1990. godine. Diplomirao je dramaturgiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Drame su mu postavljane u mnogim kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nagrade Marin Držić Ministarstva kulture za drame: L.U.Z.E.R.I., (Pret)posljednja panda ili statika, Veliki hotel Bezdan, Stela, poplava, Olympia Stadion te Granatiranje. Osvojio je nagrade Deutschen Jugentheaterpreis te nagradu Heartefakt fondacije za najbolji suvremeni socijalno angažirani tekst. Polaznik je rezidencijalnog programa za nove dramatičare u kazalištu Royal Court u Londonu. Drame su mu prevedene na engleski, njemački, francuski i poljski jezik. Objavio je romane Poderana koljena (2018.) i Tatin sin (2020.) u izdanju Frakture te slikovnicu Mama, mogu sama u izdanju Oaza books. Zbirku drama u bliblioteci Masioni hrvatskog ITI centra objavljuje 2021. godine.

Knjiga-na-nezgodnim-mjestima-Dino-Pesut-u-pothodniku-ispod-autoceste-na-Krnjevu_article_full

Iz opisa romana: Na vijest da mu se otac teško razbolio, mladić, koji unatoč svom fakultetskom obrazovanju za život zarađuje kao recepcionar u hotelu, gotovo i ne reagira. S ocem, naime, nije uspio izgraditi prisniji odnos jer nikad nije ispunio njegova očekivanja. Uslijed takvih okolnosti bit će prisiljen razgovarati s ocem, a to ne želi jer to znači da će se morati suočiti s vlastitim identitetom, samosažaljenjem, očajanjem, nezadovoljstvom. Slika koja se otvara odražava životno stanje generacije mladih rođenih 1990-ih, iznimno senzibilnih i obrazovanih, kojima društvo uporno ne pruža.

Broj mjesta uživo na susretu je ograničen stoga je potrebna rezervacija mjesta na mail prijave.programi@gkri.hr. Ulaz se NE naplaćuje.

Program Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste, građane. Upravo su građani najvažnije jer se s autorima na lokaciji neposrednog življenja problematiziraju kultura u naseljima, svakodnevici, životu...

Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije od kojih je podržan kroz sustave javnih potreba u kulturi. Medijski pokrovitelj sezone je Radio Roža koja će osiguravati nastanak kvalitetnih audio snimki susreta uz emitiranje u svojim programima i na internet stranici, a partner u realizaciji video produkcije je kvartovska drenovska udruga "Bez granica".

Susrete prve sezone kroz sažetke i snimke možete istražiti ovdje.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...