Knjiga na nezgodnim mjestima: Velimir Grgić i knjiga o kultu samopomoći na stepenicama "Točke"

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 07.12.2022

wp-content/uploads/2021/02/knjiga_ilustracija_ucenje_citanje.jpg

Stepenice su to koje su bile mjesto druženja, razgovora, ispijanja bambusa, zaljubljivanja, izbacivanja viška alkohola (...), a godinama su napuštene kao i prostor bivšeg kluba koji je u jednom trenutku bio i narodnjački.

Rijeka - U četvrtak 8. prosinca u 18 sati u sklopu programa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka na stepenicama kultnog bivšeg kluba "Točka" gostovat će poznati hrvatski autor Velimir Grgić. Stepenice su to koje su bile mjesto druženja, razgovora, ispijanja bambusa, zaljubljivanja, izbacivanja viška alkohola (...), a godinama su napuštene kao i prostor bivšeg kluba koji je u jednom trenutku bio i narodnjački. Svemu tome nikada nije smetala ni hladnoća, a veselo cupkanje pomoći će i tog 8. prosinca. U slučaju kiše smjestimo se na neko suho mjesto... Susret će moderirati uvijek agilni izdavač i glazbenik Neven Kepeski.

Velimir Grgić (Požega, 1978.) piše za vodeće magazine i portale u Hrvatskoj, uređivao je i vodio mnoge TV emisije, producirao reklame, glazbene spotove, dokumentarne i igrane filmove, a usto je i nagrađivani filmski scenarist. Dosad je objavljivao knjige o glazbi, filmu, društvenim fenomenima, popularnoj i azijskoj kulturi.

U fokusu razgovora bit će njegova nova knjiga "Industrija sreće - kako je kult samopomoći oblikovao naše živote u XXI. stoljeću". Godine 2019. globalno tržište osobnog razvoja bilo je teško 30 milijardi dolara – dvije godine poslije, 2021., skočilo je na 42 milijarde. Do 2030. godine očekuje se da će ta brojka iznositi 67 milijardi. Pandemija koronavirusa svojim je tzv. stresnim potencijalom dramatično povećala prodaju knjiga i audio knjiga samopomoći, broj gledatelja/slušatelja self-help podcasta, YouTube videa i online self-help savjetovališta odletio je u nebo, a u nevjerojatnom je porastu i tzv. self-help turizam… U Hrvatskoj su knjige samopomoći odavno među najtraženijima (samo u 2022. prodaja im je porasla za 25 posto), dok je svake godine i sve više raznih motivacijskih tečajeva, duljih i kraćih, „živih“ i virtualnih, te ljetnih self-help krstarenja.

Čovjekova potraga za smislenim, sretnim životom stara je koliko i on sam, no u 21. stoljeću kao da je sve eksplodiralo. U zapadnom svijetu, ubrzanome i stresnome do krajnjih granica, neprekidno se povećava (a i potiče) potreba običnih ljudi da „poprave” i „unaprijede” sami sebe (nota bene, u velikom je porastu i broj psihičkih poremećaja; stres je očito prevelik); radi toga postoji golem broj lifecoacheva, savjetnika raznih vrsta, motivatora, self-help gurua, psihoterapeuta, „pozitivnih” mislilaca koji nude odgovore, rješenja, recepte, tj. provjerenu, uspješnu životnu praksu. Kako su na tom području djelovali ili djeluju Rhonda Byrne, Oprah Winfrey, Lousie Hay, Gary Vaynerchuk, Tony Robbins, Robin Sharma, Jordan Peterson, Andrew Tate, Jordan Peterson i mnogi drugi?

Koliko je u svemu tome autentičnih znanstvenih, filozofskih, psiholoških uporišta te proživljenoga životnog iskustva, a koliko je posrijedi tek pohlepa za zaradom utemeljena na iskorištavanju lakovjernih, u načelu zbunjenih običnih ljudi? Upravo na ta pitanja pokušava odgovoriti knjiga Industrija sreće, a gdje bolje ispravljati krive rijeke svemira nego na stepenica Točke. Puno smo ih tamo ispravili. :) Broj mjesta uživo na susretu je ograničen (20) stoga je potrebna rezervacija mjesta na mail prijave.programi@gkri.hr. Ulaz se NE naplaćuje.

Program Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste, građane. Upravo su građani najvažnije jer se s autorima na lokaciji neposrednog življenja problematiziraju kultura u naseljima, svakodnevici, životu...

Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije od kojih je podržan kroz sustave javnih potreba u kulturi.
Medijski pokrovitelj sezone je Radio Roža koja će osiguravati nastanak kvalitetnih audio snimki susreta uz emitiranje u svojim programima i na internet stranici, a partner u realizaciji video produkcije je kvartovska drenovska udruga "Bez granica".

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...