Koncert 'Ja sjećam se' u Palachu u spomen na Branka Črnca Tustu

Autor: Marina Pauletić 16.10.2022

branko_crnac_tusta_kud_idijoti

Branko Črnac Tusta bio je jedan od najkarizmatičnijih glazbenika domaće scene.

RIJEKA - U petak, 21. listopada 2022. godine u OKC-u Palach održat će se koncert „Ja sjećam se“ u spomen na jednog od najkarizmatičnijih glazbenika domaće scene – Branka Črnca Tusta. Tusta je preminuo prije deset godina, 14. listopada te je bio legendarni pjevač KUD Idijota, panker i sindikalist.

Branko Črnac Tusta ne samo da je bio frontmen jednog od najutjecajnijih punk bendova ovih prostora, nego je još za života bio ikona te zajedno sa Idijotima simbol otpora sistemu. Njegovi nastupi ostali su nezaboravni. Svatko tko je došao na koncerte KUD Idijota mogao je osjetiti energiju koju je Tusta odašiljao. Uvijek je bio skroman tip, s osjećajem za siromašne i obespravljene. Zato ih je publika i toliko voljela te se i danas štuje njihova ostavština u Puli i na područjima bivše države. Njegov lik i djelo ne blijede niti dan danas.

Tusta je završio Tehničku školu u Puli, a od 1978. godine pa do kraja života radio je u Tvornici električnih strojeva i uređaja Uljanik (TESU). Bio je sindikalni povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, i aktivno je sudjelovao u sindikalnim aktivnostima i radničkim prosvjedima. KUD Idijotima pridružio se 1985. godine, četiri godine nakon njihovog osnivanja, i zbog svoje karizme, scenskog nastupa i iskrenih antifašističkih uvjerenja ubrzo je postao jedan od najprepoznatljivijih i najznačajnijih pjevača jugoslavenskog punka.

Posljednji je put nastupio na sceni 26. veljače 2011. godine, u Zelenom gaju u Sloveniji. Rak je bio jači od Tuste, preminuo je od posljedica karcinoma pluća i grla 14. listopada 2012. godine, nekoliko dana prije svog 58. rođendana.

Danas u Puli postoje stube koje nose Tustino ime na Monte Zaru, odmah do kluba Uljanik u kojem su Idijoti mnogo puta nastupili, a njegov veliki portret krasi jedan od zidova u dvorištu u Rojcu.

Počast će mu se odati upravo ovim koncertom, a nastupat će Stare Pizde (Kud Idijoti tribute, Zg), BKD (Street Punk, Vž), Finta de Mona ( Ča Punk, Liburnija) i Dj Rotten (punk s ploča, Pankeraj Radio show). Ulaznica stoji 40 kuna, vrata kluba se otvaraju u 20 sati, dok je početak koncerta zakazan za 21:30.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...