Koncert Lele Kaplowitz otvara ovogodišnju ŠTIKLU – Festival eksperimentalne i jazz glazbe u sklopu manifestacije Ljeto na Kantridi 2022.

Autor: Nikola Cvjetović 04.07.2022

wp-content/uploads/2021/07/jerry-ricks-blues-festival-opatija-riccardo-staraj-tomislav-goluban-emir-grozdanic-lela-joe-kaplowitz-mauro-staraj-8.jpg

Ovogodišnje izdanje Štikle počinje 7. srpnja u 21 sat na Morskom prascu.

Rijeka - Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz koja je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku te na mnogim prestižnim jazz festivalima i s vrhunskim jazz glazbenicima diljem svijeta otvara ovogodišnje izdanje Štikle, festival eksperimentalne i jazz glazbe koji su 2012. pokrenuli Zoran Majstorović i Damir Čargonja Čarli. Koncert je zakazan za 7. srpnja s početkom u 21 sat na Morskom prascu, gdje su tijekom proteklih deset godina nastupali jazz, etno i avangardni glazbenici iz više od deset zemalja i održano je preko 50 koncerata za uvijek mnogobrojnu publiku.

Ove je godine, isto kao i 2020.-e, kao uvertira u Štiklu održan bijenalni performans Opera Navale 2.0(22) Zorana Majstorovića u kojem glazbenik na kopnu zvukovima komunicira sa, posebno za tu priliku, okupljenim orkestrom barki na moru. Improvizacija i improvizirana glazba već je stoljećima dio europske glazbene baštine, a poimanje zvuka kao materijala u umjetnosti posebno je zapaženo posljednjih desetljeća. Manje konvencionalni "instrumenti" koji proizvode zvuk kao što su brodski motori i sirene, kućanski aparati, zvona raznih dimenzija i namjena, razni DIY instrumenti, već su duže vrijeme na radaru interesa riječkog multiinstrumentalista, aranžera i skladatelja Zorana Majstorovića. Ovaj jedinstveni glazbeni performans svoj je smisao našao u spajanju prividno nespojivog i traženju dodirnih točaka između raznih krajnosti kojima je zajednički nazivnik - zvuk.

Organizator manifestacije "Ljeto na Kantridi 2022" je tvrtka Novi turizam d.o.o., a ulaz je slobodan.