Koncert riječkih glazbenika kao završna manifestacija ovogodišnjeg ljetnog programa projekta 3rd-SPACE.EU/rope

Autor: Andrea Načinović 09.08.2022

wp-content/uploads/2021/07/note-klavir-koncert-opera-glazba-skladba-ilustracija.jpg

Izložba 3rd-SPACE.EU/rope – p r o j e c t n o . 3, I.D.entitet i EU/ropa – Tko je to JA koji govori može se posjetiti još samo do subote, 13. kolovoza 2022., svaki dan od 16 do 20 sati.

Rijeka - U utorak, 9. kolovoza u 20 sati održat će se koncert riječkih glazbenika – tenora Valentina Blasine i pijanista Stipe Bilića u Filodrammatici u Rijeci kao završna manifestacija ovogodišnjeg ljetnog programa projekta 3rd-SPACE.EU/rope.

Izložba 3rd-SPACE.EU/rope – p r o j e c t n o . 3, I.D.entitet i EU/ropa – Tko je to JA koji govori u Filodrammatici u Rijeci, na kojoj izlažu Anna-Maria Bogner, Lars Breuer, 3RD-SPC./RP (Lina Franko & Andi Slawinski), Igor Grubić, Marijana Pende, Martin Pfeifle i Mirko Tschauner može se posjetiti još samo do subote, 13. kolovoza 2022., svaki dan od 16 do 20 sati. Nakon Hrvatske, programi će biti izvedeni i u Art and Exhibition Space – THE POOL u Düsseldorfu od 16 rujna. do 16. listopada 2022.

Stipe Bilić

Stipe Bilić (klavir) rođen je u Rijeci 1992. godine gdje je i započeo svoje glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Ivana Matetica Ronjgova. Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod profesora Rubena Dalibaltayana (stekavši zvanje magistra musicae) , kao i na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u razredu profesorice Milane Chernyavske. Na istoj instituciji je završio specijalistički master studij vokale suradnje (s naglaskom na solo-popijevci) kod Stacey Bartsch, uz težiste na povijesnoj izvedbi na fortepijanu u klasi profesorice Katharine Brand. Usavršavao se i kod znamenite pijanistice pedagoginje Elisso Virsaladze na Scuoli di musica di Fiesole u Italiji.

Sudjelovao je na mnogim glasovirskim smotrama i natjecanjima u zemlji i inozemstvu na kojima je postigao zapažene rezultate. Na državnim je natjecanjima pet puta osvajao prvu nagradu: 2007., 2009. i 2013. g. kao solist, 2008. g. s glasovirskim trijom, a 2012. g. s glasovirskim duom. Osvojio je prve nagrade i niz posebnih nagrada na pijanistikim natjecanjima: „Daleki akordi“ u Splitu“ (2005.), „Zlatko Grgosević“, u Zagrebu (2008.), „Mladi virtuozi- etide skale“ u Zagrebu (2012.), „Concorso internazionale Euroregione“ (Udine 2013., s nagradom recitala pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske i Italije), kao i „Stefano Marizza“ (Trst, 2012. i 2015.). Takđer je sudjelovao na nekoliko medunarodnih pijanističkih natjecanja u kategoriji do 35 godine. Polazio je majstorske tečajeve kod poznatih glasovirskih pedagoga kao što su Balàzs Szokolay, Olga Cinkoburova, Arbo Valdma, Noel Flores, Julia Gubajdullina, Grigory Gruzman, Katharina Olivia Brand, Edoardo Torbianelli, Alexey Lubimov, Katharina Brand, Bart van Oort i drugi.

Pored niza nastupa u Hrvatskoj, nastupao je u Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj (u okviru seminara organiziranog od strane Instituta Fryderyk Chopin), Liechtensteinu, Francuskoj, Belgiji, Švicarskoi, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Ukrajini. Dobitnik je Dekanove nagrade Muzičke akademije u Zagrebu. Član je Hrvatskog drustva glazbenih umjetnika kao i Fondacije za povijesne instrumente iz 19. stoljeta „La Nouvelle Athénes (Pariz, Francuska). Član je i ansambla WISE (Wien International Soloists Ensemble), u čijoj koncertnoj sezoni redovito muzicira. Pedagoski je djelovao kao asistent na Muzičkoj akademiji Sveučilista Jurja Dobrile u Puli, a od 2021. godine predavač je na Muzickoj akademij Sveučilista u Zagrebu.

Valentino Blasina

Rođen u Rijeci (Hrvatska), tenor Valentino Blasina počeo je studirati pjevanje na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u klasi Toma Sola, Josepha Breinla i Roberta Heimanna nakon studija biotehnologije u Zagrebu i Orléansu. Od 2018. nastavlja studirati kod Wolfganga Müller-Lorenza, a od 2021. kod Neila Semera te pohađa majstorske tečajeve kod Mariusa Budoiua, Eve Mei i Chrisa Meritta. Do sada je pjevao niz opernih uloga, poput Monostatosa (»Zauberflöte«), Pedrilla (»Entführung aus dem Seraill«), Nemorina (»L'eslisir d'amore«), Severina u »Der Silbersee« Kurta Weilla i Le Chevalier de la Force u Poulencovim »Dialogues des Carmelites«. U koncertnoj djelatnosti, pjevao je tenorske dionice u Charpentierovom "Te Deumu", Mozartovom "Requiemu" i "Kronungsmesse", Dvořákovom "Stabat Mater", Rossinijevoj "Petite Messe solennelle" i Schumannovom "Der Rose Pilgerfahrt". U Grazu, Istri i Torinu održao je recitale s repertoarom iz njemačkog romantizma i hrvatske moderne. Godine 2019. debitirao je u Operi u Grazu kao Bürger u "Mario und der Zauberer" Stephena Olivera. Publici u Grazu se također predstavio u ulozi C u svjetskoj premijeri »Consumnia« Sehyung Kima na jesenskom festivalu »steirischer herbst«. Godine 2020. pjevao je ulogu Flute/Thisby u Brittenovoj »A Midsummer Night's Dream« u Prinzregententheater kazaličtu u Münchenu. Godine 2022. debitirao je kao Albert u operi »Albert Herring« Benjamina Brittena u MUMUTH kazaličtu u Grazu te u Minoriten Saal Graz, gdje je koncertno odpjevao ulogu Don Ottavija iz »Don Giovannija« W.A. Mozarta.