Kortil kreće u novu godinu s izložbom „A4: Enui“ Mihaela Frenčića i kustosice Blaženke Miše

Autor: Marina Pauletić 23.01.2023

kortil-57102

Prvi je postav izložbe bio krajem 2022. godine u Galeriji umjetnina u Splitu.

Rijeka - Prva izložba Galerije Kortil u 2023. godini je 5. izdanje ciklusa A4 – izložbe proizašle iz nacionalnog natječaja namijenjenog studentima diplomskih studija likovnih akademija i studentima povijesti umjetnosti. Kao pobjednici ovog natječaja svoje će radove pod nazivom „Enui“ predstaviti umjetnik Mihael Frančić s Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu (mentori: Viktor Popović, red. prof. art i Neli Ružić, doc. art.), dok je kustosica izložbe Blaženka Miše s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu (mentor Dalibor Prančević, izv. prof. dr. sc.).

Izložba se otvara u utorak, 24. siječnja u 19 sati. Prvi je postav izložbe bio krajem 2022. godine u Galeriji umjetnina u Splitu, a nakon Rijeke vidjet će je publika u Zagrebu i Osijeku.

„Dugogodišnji doživljaji otuđenosti, depresije i straha kao aktualni tereti generacije Z, rezultirali su samonametnutom autorovom izoliranošću koja je ponajviše i dovela do njegovog eskapizma u sfere digitalnih medija, dok se osjećaji koji su se razvili sažimaju u zajedničku riječcu ennui. Originalno naslovna imenica francuskog jezika, ennui, u prijevodu na hrvatski jezik stoji za riječi dosada, bezvoljnost i nezadovoljstvo proizašli iz nedostatka životnog uzbuđenja. Spomenuti opisi postaju inspiracija za temu novog Frančićevog ciklusa“.
(iz predgovora kataloga Blaženke Miše)

Izložba „Enui“ ostaje otvorena do 10. veljače, a može se razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

Više sa portala torpedo.media ...