Kreativne ambasade: Nizozemsko-englesko-riječka umjetnička suradnja u Galeriji SKC

Autor: Ana Šumanović 20.10.2022

galerija_studentski_radovi_skc__1_

Kreativne ambasade slične su normalnim ambasadama, ali umjesto diplomacije, one razmjenjuju umjetničke scene diljem Europe.

Rijeka - Ove subote u 17 sati u Galeriji SKC održava se nesvakidašnji međunarodni susret umjetnika iz Nizozemske, Engleske i Rijeke u organizaciji udruge Urbani separe i RNDM kolektiva. Urbani separe funkcionira kao riječka kreativna ambasada kroz koju se povezuju umjetnici diljem Europe. U ovom slučaju, ekipa iz RNDM kolektiva će u suradnji s kolegama iz Nizozemske i Engleske u četiri dana izgraditi novi, zajednički umjetnički rad koji će biti predstavljen u subotu.

Urbani separe udruga je koja metodama taktičkog urbanizma propituje problematična područja u centru grada Rijeke. Fokus aktivnosti je na održivom razvoju, aktivnom građanstvu i vještinama neformalnog obrazovanja. Članovi udruge imaju izgrađenu mrežu kontakata i dugogodišnje iskustvo u posredovanju između lokalne zajednice i gradskih vlasti. U sklopu Europske prijestolnice Kulture Rijeka 2020 i projekta Kvartera, udruga je osnažila te stekla važne tuzemne i internacionalne partnere.

RNDM je mladi riječki kolektiv koji postoji od 2017. godine. Iza njihove priče stoji ideja o tome da se plesni eventi kombiniraju s umjetničko-kulturnim performansima. RNDM organizira konceptualne glazbene večeri i izložbe, pokrenuli su vlastiti merch te organiziraju sajmove vinila. U Rijeci su 2019. ugostili berlinsku house ikonu Cinthie.

Kreativne ambasade slične su normalnim ambasadama, ali umjesto diplomacije, one razmjenjuju umjetničke scene diljem Europe. Bave se nezavisnim, mladim autorima koji su ponosni na svoje gradove i koji stvaraju super umjetnost, a koje šalje na avanture našim kontinentom ne bi li upoznali slične sebi.

To su mjesta u gradovima gdje se umjetnici i kulturni organizatori povezuju i uče jedni od drugih kako se uhvatiti u koštac s problemima i izazovima svojih gradova. Ambasade trenutno povezuju tri grada: nizozemski Leeuwarden (Stitching Asteriks), engleski Salford (Walk the Plank) te Rijeku (Urbani separe). Plan je svake godine dodati dva nova grada.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...