Kultno kino: Diskretni šarm buržoazije u Art-kinu

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 06.04.2022

Diskretni_sarm_burzoazije_1

Jedan od najuspješnijih filmova Luisa Buñuela okupio je izvanredan glumački postav, a postigao je i veliki kritičarski i komercijalni uspjeh, uz osvojenu nagradu Oscar za najbolji film izvan engleskog govornog područja.

Kultno_kino_-_plakat

Rijeka - Povodom proslave 50. godišnjice filma, u sklopu programa Kultno kino, na velikom platnu Art-kina ovog četvrtka, 7. travnja u 20 sati prikazuje se surealistička satira Diskretni šarm buržoazije Luisa Buñuela, po mnogima jedno od najuspješnijih i najzrelijih djela vjerojatno najvećeg predstavnika radikalne filmske avangarde i filmskog nadrealizma. Uvod u travanjsko kultno kino dat će filmski kritičar Dejan Durić.

Naoko jednostavan zaplet prati grupu prijatelja iz francuskog visokog društva koja se odluči zajednički ručati, no svaki pokušaj ostvarivanja te ideje propada – prvo zbog manjih nesporazuma s vremenom, a potom sve apsurdnijih epizoda u kojima se izmjenjuju java i san te briše granica između svjesnog i podsvjesnog. Portretirajući buržoaziju kao ogled apsurda Buñuel se pokazuje kao njezin poznavatelj i kritičar, a narativna se struktura filma temelji na nizu nekonvencionalnih i vizualno začuđujućih događaja koji se isprepliću s mnogim simbolističkim i nadrealističkim sekvencama.

Diskretni šarm buržoazije obično se navodi kao središnji dio trilogije koju još čine Mliječni put (1969.) i Fantom slobode (1974.), a sve ih povezuje isti motiv putovanja određene grupe ljudi i njihova upitna mogućnost pronalaženja svrhe istog. Film je okupio izvanredan glumački postav (Fernando Rey, Dephine Seyrig, Bulle Ogier, Stéphane Audran, Jean-Pierre Cassel, Michel Piccoli), a postigao je i veliki kritičarski i komercijalni uspjeh, uz osvojenu nagradu Oscar za najbolji film izvan engleskog govornog područja.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/film/diskretni-sarm-burzoazije

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...