Kultno kino u Art-kinu: Sveta planina Alejandra Jodorowskog

Autor: Sanja Monar 22.05.2023

sveta_planina_art_kino

Poznat kao fascinantna i bizarna umjetnička razrada duhovog i okultnog, film Sveta planina vizualno je najekstravagantniji film Jodorowskog naglašene simbolike i ekspresivne slikovitosti

Povodom 50. obljetnice filma, na veliko platno Art-kina stiže slavna Sveta planina (La montaña sagrada, 1973.) - treći dugometražni scenaristički i redateljski projekt kultnog čileanskog pisca, redatelja, glazbenika, strip-scenarista, glumca i duhovnog učitelja Alejandra Jodorowskog (El Topo, Ples stvarnosti, Beskrajna poezija). Film se u Art-kinu prikazuje u utorak, 23. svibnja u 20 sati.

Poznat kao fascinantna i bizarna umjetnička razrada duhovog i okultnog, film Sveta planina vizualno je najekstravagantniji film Jodorowskog naglašene simbolike i ekspresivne slikovitosti. Osmišljen bez konkretne radnje, film obiluje groteskom, psihodeličnim alegorijama i misticizmom, iz kojih se iščitava jasna kritika religije i religioznosti.

Ukratko, Kradljivac (Horácio Salinas), zamijenjen za Isusa Krista, što je prvi dio filma, upoznaje Alkemičara (Alejandro Jodorowsky) koji mu pročišćava tijelo ukaljano civilizacijom i upoznaje sa sedam iskušenika – predstavnika najgorih odlika društva – s kojima prolazi kroz čitav niz obreda duhovnog prosvjetljenja, što je drugi dio filma, kako bi se zaputili prema Svetoj planini i tamo pronašli svoju besmrtnost.

Ne zbog sličnosti, već konteksta radi, priču o Svetoj planini treba započeti onom o filmu El Topo (1971.). Jer El Topo je dugo bio senzacija marketinškog fenomena zvanog midnight cinema, a njega su, među ostalim, pohodili i John Lennon, Yoko Ono te George Harrison kojima se film toliko svidio da su Alejandru Jodorowskom savjetovali kako bi bilo mudro snimiti novo ezoteričko remek-djelo.

Osim svog udjela, u produkciji je većinski sudjelovao Beatlesov američki distributer ABKSO, odnosno Allen Klein, što je omogućilo režiseru grandioznih misaonih proporcija da se, ukratko, raspojasa. Jodorowskom je pritom pošlo za rukom da u film uklopi gotovo sva gnostičko-religiozna učenja i supstance s kojima se opsesivno družio tih godina – kap u oceanu: tijekom snimanja prakticirao je Zen-budizam i naukovao kod učenika Gurdjieffa – proizvod čega je jedinstveno audio-vizualno iskustvo namijenjeno testiranju svih čula i čakri gledatelja.

Film je sniman u Meksiku uz stalne proteste lokalnih i državnih vlasti zbog političkih konotacija, premijeru je imao u Cannesu i izazvao je skandal zbog blasfemije i skarednosti.

Ulaznice za film mogu se kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...