Kultura svima - prvo inkluzivno vodstvo u Galeriji Kortil kroz izložbu Urbanog separea „Budi susjed“

Autor: Marina Pauletić 15.04.2024

Urbani_separe_-_Budi_susjed_-_Kortil-03641 Foto: arhiva

Ulaz je za svih slobodan, a 23. travnja dostupan i gluhim i nagluhim posjetiteljima.

Rijeka - Inkluzivna kultura je sve dostupnija u Rijeci. Nakon inkluzivnog vodstva u Prirodoslovnom muzeju te Povijesnom i pomorskom muzeju hrvatskog primorja povodom Noći muzeja, projekt Kultura svima riječke udruge Filmaktiv nastavlja podržavati inkluziviranje kulturnih praksi. Tako u utorak, 23. travnja s početkom u 17 sati Damir Herega, prevoditelj hrvatskog znakovnog jezika i tajnik Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, posjetitelje će povesti kroz postav na hrvatskom znakovnom jeziku. Pritom, posjetitelji će se upoznati s djelovanjem udruge za promicanje kvalitete urbanog života Urbani separe koja ovom izložbom zahvaljuje zajednici na višegodišnjem odazivu, potpori i kreativnosti koju su zajedno ostvarili.

Organizatori izložbe „Budi susjed“ objasnili su kako je ime izložbe njihov općeniti moto te kako se u njihovom radu manifestira inkluzivnost.

Urbani_separe_-_Budi_susjed_-_Kortil Foto: arhiva

„Iako su naše aktivnosti uglavnom u javnom prostoru, koji u Rijeci često nije ni pristupačan ni razumljiv, mi se zapravo uvijek bavimo budućnosti na način da je cijela Rijeka, kada izađeš iz svog portuna, pristupačna. Ono što je meni najdraže je da naše aktivnosti i programi okupljaju najrazličitije ljude, od djece do nonića, raznih pozadina. To je zato što nas spaja Rijeka, a kada imaš nešto oko čega se okupljaš, inkluzija se događa prirodno“, kazao je Marin Nižić, jedan od organizatora izložbe i član Urbanog separea.

Ponosni domaćin ove izložbe je HKD, odnosno Galerija Kortil, čija voditeljica Ivana Lučić ističe: „U Kortilu, ali i u samom HKD-u, trudimo se razbiti dio fizičkih barijera, učiti o inkluziji i inkluzivnoj komunikaciji u našem radu, programu i komunikaciji s raznolikom publikom te u suradnji s programom Kultura svima. Isto tako želimo stvoriti atmosferu dobrodošlice i prema našem prostoru i prema našem programu. Inkluzija je također i naše pomicanje granica, ponekad kroz određene mikro inkluzivne aktivnosti i situacije, ali sve s ciljem nekih dugoročnih inkluzivnih promjena“.

Ulaz je za svih slobodan, a 23. travnja dostupan i gluhim i nagluhim posjetiteljima te svima zainteresiranima za podršku inkluzivnim kulturnim praksama.

Inkluzivno vodstvo izložbom „Budi susjed“ dostupno gluhim i nagluhim osobama realizirano je u suradnji programa Kultura svima, riječke udruge Filmaktiv te udruge Urbani separe i Galerije Kortil i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Projekt Kultura svima udruge Filmaktiv, naziva Kultura svima financiran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...