La dernière révérence – Posljednji naklon u Galeriji O.K.

Autor: Nikola Cvjetović 30.11.2023

Prizori_iz_kazalista,_balet

U petak u 20 sati.


Rijeka - U petak, 1. prosinca, s početkom u 20 sati, u Galeriji O.K., otvara se izložba fotografija „La dernière révérence – Posljednji naklon”, postavljajući nimalo marginalno pitanje plesne svakodnevice: Što je zapravo „plesna stvarnost”?

„Tretman plesača ovisi (…) o svakom pojedinom voditelju baleta ili koreografu, a stupanj (ne)korektnosti odmjeren je pod utjecajem razumijevanja sustava vrijednosti unutar zajednice”.

Kao što navodi dr. sc. Ivana Katarinčić u svom radu „Baletno tijelo kao prostor fascinacije i diskriminacije”, baletna filozofija nerijetko zanemaruje nematerijalni aspekt – psihičku izdržljivost kao intelektualni pogon, ključan za onaj vidljivi, tjelesni segment: u svijetu „kompetitivne dnevne rutine vježbanja, probi i predstava” (Wainwright i Turner, 2004: 313), mentalna disciplina, ključan je preduvjet onoj fizičkoj. U tom vidu, metodološki i pedagoški kadar podučavanju baletu, često nameću neprihvatljiv pristup, a plesačice i plesači, „privučeni željom, često i žudnjom te obuzeti strašću za plesanjem” takvu svakodnevicu (kao nemilosrdnu plesnu stvarnost) opravdavaju cijenom za umjetnost.
Vodeći se tim premisama, balet kao višestruki vrijednosni sustav, sagledan van estetskih uvjeta beskompromisne tradicije baleta, povlači i ono ključno, etičko pitanje: Koja je cijena umjetnosti?, stoji u najavi izložbe.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...