Legendarni Bill Frisell stiže na 33. JazzTime Rijeka

Autor: Tara Tomić 09.04.2024

Bill_Frisell

Međunarodni jazz festival JazzTimeRijeka najavljuje svoje 33. izdanje pravom glazbenom poslasticom. Na premijerni nastup na festivalu stiže velikan jazza, jedan od najvažnijih glazbenika današnjice, gitarista Bill Frisell sa svojim triom.

Rijeka - Tradiciju njegovanja jazz izričaja festival JazzTimeRijeka nastavlja 33. godinu za redom, a za ovu je godinu pripremio iznimnu glazbenu poslasticu. Velikan jazza, gitarista Bill Frisell, nastupit će 24.svibnja na Trsatskoj Gradini sa svojim triom koji, osim njega, čine njegovi dugogodišnji suradnici basista Thomas Morgan i bubnjar Rudy Royston. To je postava sa kojom je snimio hvaljeni album iz 2020. godine “Valentine”.

Kritičari naglašavaju, pogotovo u njihovim koncertnim nastupima, spontanost i okretnost ove sjajne ritam sekcije da prate Frisella kroz njegov nastup, u kojemu nisu iznenađenje, uz njegove skladbe, izvedbe popularnih folk pjesama i jazz klasika. Interakcija i komunikacija unutar ovog trija, spremnog za groove u svakom trenutku, donosi svježe i, često, iznenađujuće izvedbe na svakoj stanici na njihovom glazbenom putu.

Frisellov zadivljujući avanturistički pristup glazbi glavni je dio njegove šire privlačnosti, a njegov doseg i predano sljedbeništvo protežu se daleko izvan slobodnih, ali ponekad introspektivnih, granica jazza u glazbeni svijet oblikovan i nadahnut širokim rasponom stilova – od bluegrassa do popa , Americane do avangarde, bluesa do zapadnoafričke glazbe, folka do filmske glazbe, ambijentalne do alt-rocka, countrya do klasike. Prirodnim miješanjem svih ovih brojnih stilova i interesa u svoje sviranje, Frisell je promijenio zvuk jazza, zvuk gitare, pa čak, kako se mnogi poznavaoci slažu, i zvuk američke glazbe.

Frisell, kako sam često naglašava, svoju gitaru tretira kao glas.

“Glazba je način na koji se izražavam, komuniciram s ljudima, puno više nego verbalno. Tu stvarno nešto kažem, tu gdje sve ima smisla.”

Ulaznicu za ovaj koncert koji se ne propušta potražite na https://www.mojekarte.hr/.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...