„Lica iz sjene“ oživjela u Galeriji O.K., Sandra Holetić održala promociju svoje nove knjige

Autor: Marina Pauletić 26.05.2023

sandra_holetic_

„Lica iz sjene“ čini jedanaest tematski diverznih priča, ali povezanih autoričinim „Bermudskim trokutom“.

Rijeka - „Lica iz sjene“ na trenutak su u četvrtak oživjela u Galeriji O.K. – u ugodnom ambijentu novog riječkog galerijskog prostora održana je promocija nove knjige Sandre Holetić, zagrebačke književnice s novljanskom adresom, koju je moderirala voditeljica galerije, Katarina Podobnik. „Lica iz sjene“ urbana su proza, jedanaest kratkih priča bavi se ljudima, njihovim sudbinama, situacijama i događajima svakodnevice, što su isto vrijeme i autentična i originalna i fiktivna. Kod Sandre Holetić originalnost je upravo ono što je najupečatljivijie, dalo se to razaznati i kroz kratko druženje s autoricom, koja se potrudila okupljenima prenijeti dio atmosfere iz svojih priča.

- Bolje pišem, nego što pričam, rekla je Sandra Holetić pa odmah na početku promocije pročitala priču „Nina i Zeba“, koja govori o zagrebačkim klincima koji su odrastali uoči tranzicijskog vremena i platili danak nesretnim tranzicijskim danima, što je bio pun pogodak budući da se veći dio radnje događa upravo u Rijeci. Život Nine i Zebe prekinuo je zajednički porok, alkohol i droga – riječima autorice: “Svatko od nas ima ima izbor, odvojiti se od svog zmaja, ili ga zajašiti i pokušati pripitomiti.” Holetić je nastavila:

- S tim zmajem živim, nekad ima umilo i sunčano lice, nekad je potpuno drugačiji, ali nemoguće ga je pripitomiti, nemoguće je živjeti u sadašnjem trenutku i sadašnjoj stvarnosti bez da se poniziš pred postranzicijskim rizicima. No, tko zna optimalno stanje duha? U životu svi radimo kompromise, život je jedan spoj kompromisa, možemo to nazvati i suživot sa zmajem.

„Lica iz sjene“ čini jedanaest tematski diverznih priča, ali povezanih autoričinim „Bermudskim trokutom“, kako to ona sama kaže, odnosno Zagrebom, Novim Vinodolskim i Rijekom.

- To su tri moje ishodišne točke u životu. Priče su napisane o stvarnim ljudima u mozaičnoj formi, ali niti jedan moj lik nije sto posto moj. Ja nisam profesionalni književnik, ne živim od književnosti, imam neku maksimu po kojoj čovjek neke stvari živi da bi radio, a druge radi da bi živio. Ja živim od drugih stvari jer se od književnosti na ovim našim prostorima s kratkim jezičnim područjem, ne može živjeti. Ali se mogu dobro zabavljati, kao što sam se u Galeriji O.K. dobro zabavljala. I jako se dobro zabavljam dok pišem, dodala je Sandra Holetić.

Upečatljiva Sandrina izvedba „Nine i Zebe“ malo je koga ostavila ravnodušnim, kao što je malo tko ostao ravnodušan kada je autorica odlučila pročitati i tri svoje nove pjesme, što će se naći u zbirci „Stereotipovi“.

- Stereotipovi mogu biti obrazac ponašanja, a mogu biti i ono što smo mi trenutačno, audiostereotipovi, pojasnila je Sandra Holetić.

Za jedan maleni glazbeni intermezzo tijekom promocije knjige bio je zadužen Antonio Butorac, koji je svojim dvjema numerama samo dodatno osnažio tu atmosferu „Lica iz sjene“, štiva kojega se isplati pročitati i nakratko upoznati autentičan život Zagreba, Novog Vinodolskog i Rijeke.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...