„Ljepota stvaranja“- hommage velikoj Grobničanki Vlasti Juretić

Autor: Marina Pauletić 24.11.2022

vlasta_juretic-36145

Na večeri posvećenoj ovoj iznimnoj ženi nastupit će brojni glazbenici Istre i Kvarnera.

Grobnik - Katedra čakavskog sabora Grobnišćine u obljetničkoj 30. godini djelovanja organizira glazbeno-književnu večer „Ljepota stvaranja“- hommage Vlasti Juretić, koja će se održati u Domu kulture u Čavlima u petak 25. studenog 2022. godine u 20 sati uz besplatan ulaz.

„Ovom večeri želimo odati počast i zahvalnost osnivačici i spiritus movensu Katedre Vlasti Juretić,predsjednici, dopredsjednici i tajnici, ali prije svega kreatorici brojnih Katedrinih programa koja nas je napustila 8. ožujka ove godine“, rekla je predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Silvana Demark.

pozivnica-51267

Na večeri posvećenoj Vlasti Juretić nastupit će tako Radojka Šverko, Jozefina i Trio Rio, Karin Kuljanić, Alen Vitasović, Robert Funčić, klapa Tramontana, Duško Jeličić, klapa Kaštadi, Robert Justinić, Francesco Squarcia i Robert Manestar uz pratnju orkestra prof. Vladimira Babina. Poeziju Vlaste Juretić čitat će prvak Drame HNK Ivana pl. Zajca Denis Brižić i Antonija Juričić.
„Vlasta Juretić je bila britkog uma i sjajnih organizacijskih sposobnosti. Nije priznavala da se nešto ne može ili neće ostvariti, nije se zadovoljavala prosječnošću i nikad nije išla lakšim putem. Niti jedna instanca u državi nije joj bila nedostižna. Bila je uporna i nezaustavljiva kod provođenja svojih ideja. Za grobnički govor, Kaštel i našu Katedru tražila je uvijek najbolje suradnike, uvijek najveće projekte. Nije se libila niti izaći iz granica Lijepe Naše, našu kulturu I baštinu pokazati u inozemstvu ili pak strane umjetnike i znanstvenike pozivati na Grobnik. Nije se libila ni oformiti Galeriju suvremene umjetnosti. Ona je činila sve s ciljem da se Grobnišćinom i grobničkim podrijetlom s ponosom dičimo u domovini i svijetu“, rekla je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.

Vlasta je bila pjesnikinja i spisateljica, neumorna kulturna djelatnica pa je teško nabrojati sve što je za svog života ostvarila. Objavila je osam knjiga, od poezije, zapisa, novela i igrokaza do romana. Na scenu je postavila više svojih djela na čakavštini, autorica je „Grobničke maše“ i tekstova na postajama „Križnog puta“ u Cerniku pisanim na grobničkoj čakavštini.

Zajedno s Vinkom Škaronom suautoricom je „Kantate svetoga Bartola“, autorica je tekstova preko 250 pjesama izvedenim na raznim festivalima zabavne glazbe i dobitnica je preko 50 festivalskih nagrada.

U okviru same Katedre pokrenula je i osmislila te bila autorica brojnih programa i inovacija u kulturi, posebno u Katedrinoj likovnoj djelatnosti među kojima je i novi koncept izložaba pod nazivom „priziv“ , u okviru kojih je nastao i dokumentarni film „Priziv na devet u Grobniku“.

Godine 1996. pokrenula je „Međunarodnu likovnu koloniju Grobnik“ koja je bila osnova za stvaranje Zbirke suvremene likovne umjetnosti Grobnik koja danas broji preko 450 umjetničkih djela domaćih i međunarodnih autora, a pokrenula je i osnovanje „Artoteka Grobnik“ – posudionice umjetničkih djela.

Inicirala je i jedan od najznačajnijih Katedrinih projekta - „Šetnicu Zakona devet gradova“, koju čini devet kamenih skulptura u spomen na devet gradova donositelja Vinodolskog zakona koja je otvorena krajem rujna ove godine. U sklopu Katedrine izdavačke djelatnosti objavljeno je na desetine likovnih kataloga, drugih tiskovina, knjiga, Grobničkih zbornika, videozapisa i CD-a.

Bila je dugogodišnja urednica „Grobničkog lista“ koji je za vrijeme desetogodišnjeg izlaženja bio jedino glasilo na čakavštini, pokrenula je scenske, glazbene i likovne skupine te manifestaciju „Grobnička jesen“. Posebno treba naglasiti njezine programe vezane uz rad s mladima i suradnju sa školama Primorsko-goranske županije među kojima se ističu projekt „Darovani“ kao natječaj za najbolje učeničke likovne i literarne radove, Kviz znanja „Gdje sam – tko sam“ te održavanje terenske nastave za učenike osnovnih škola koji su se niz godina održavali u Kaštelu Grobnik.

Zajedno s Vinkom Škaronom 1998. godine pokreće čakavsku glazbenu manifestaciju za mlade talente – „Festival grobnička skala“ koja se uspješno provela u 20 festivalskih večeri.
No, ako bismo morali izdvojiti ono što bi bio sukus Vlastinog interesa- „to je Grobnišćina i sve vezano uz Grobnišćinu te rad na zaštiti i očuvanje grobničkoga govora, zaštita i očuvanje Kaštela Grobnik, zaštita i očuvanje materijalne i nematerijalne baštine Grobnišćine za koje se neumorno borila, a što je u konačnici rezultiralo da je grobnička čakavica postala zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske“.

Pokrovitelji večeri su Općina Čavle, Primorsko-goranska županija, dBoki i Tavela, supokrovitelji Općina Jelenje, Grad Krk, Grad Kastav, Gospoja Vrbnik, Peknjica Lišćevica, Ugostiteljski obrt Pomorac i Jamnica. Medijski pokrovitelji Novi list, Kanal Ri, HR Radio Rijeka, Pomorski radio Bakar, Radio Istra, Radio otok Krk, Radio Kastav, Hrvatski radio prvi program, Hrvatski katolički radio i Radio OK. Svi izvođači odazvali su se nastupiti bez naknade.

Više sa portala torpedo.media ...